Anställd tog droger med ungdom på HVB-hem

En medarbetare på ett HVB-hem för ungdomar i Uppsala har sagts upp. Detta efter att ha tagit droger tillsammans med ungdomen och kysst den unga personen – bland mycket annat.

Ivo, Institutionen för vård och omsorg, konstaterar att det rör sig om ett allvarligt missförhållande.

Ivo, Institutionen för vård och omsorg, konstaterar att det rör sig om ett allvarligt missförhållande.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Uppsala2023-07-04 17:35

På HVB-hem (hem för vård och boende) kan både barn, vuxna och ungdomar vårdas. Det aktuella HVB-hemmet tar emot ungdomar, och ligger strax utanför Uppsala.

Runt ungdomarna på hemmet arbetar ett team med allt från psykologer och lärare till boendepedagoger och utredare. Det är en manlig behandlingsassistent som, enligt Ivo-anmälan, utsatt en ungdom för övergrepp och miljöer med droger.

Behandlingsassistenten har i interna samtal erkänt att han bjudit ungdomen på droger och själv brukat droger tillsammans med ungdomen. Han ska ha bjudit hem den unga personen och haft kontakt med hen utanför arbetstid, bland annat via sociala medier.

undefined
Medarbetaren ska både ha bjudit på och brukat droger tillsammans med ungdomen. Vilka droger är oklart, bilden är en genrebild.

Verksamhetschefen för HVB-hemmet kallar händelsen för "oerhört allvarlig". Eftersom allt ska ha skett utanför HVB-hemmet har ingen i ledningen eller personalgruppen märkt vad som pågått, förrän ungdomen själv berättade för en annan anställd.

Hur kan det här hända?

– Det är klart att man ställer sig den frågan själv som verksamhet. Det personen själv uppger är att han mått psykiskt dåligt och inte skulle ha gjort det här i vanliga fall. Det är ingen ursäkt, men det är hans förklaring.

Enligt ungdomen själv har behandlingsassistenten också kysst denne vid ett tillfälle. Han ska ha sagt till ungdomen att hen inte fick berätta om deras kontakt för annan personal, och ungdomen har i samtal varit orolig för att behandlingsassistenten ska dyka upp vid hens skola.

undefined
HVB-hemmet drivs i Uppsala kommuns regi.

Mannen ska ha jobbat ett flertal år på HVB-hemmet. Enligt verksamhetschefen har hans belastningsregister och referenser kontrollerats i samband med anställningen.

Pekade något på att det här inte var en lämplig anställd?

– Nej, det här är en medarbetare som jobbat många år hos oss, utan att något sådant här hänt tidigare. Hela personalgruppen har varit jättechockad och det har varit mycket känslor som vi fått hantera efter det här.

Händelserna uppdagades nu i våras, och behandlingsassistenten blev omedelbart avstängd och därefter avskedad.

Har ni misslyckats med ert uppdrag? 

– Ja alltså, det beror på vad du menar. Vi hade i uppdrag att utreda den här ungdomen. En av våra anställda begick ett ordentligt övertramp som ingen ska få göra. Det är klart att det är ett misslyckande. Hen blir placerad för att få skydd, stöd och omsorg och då utnyttjar den här anställda sin position på ett destruktivt sätt, säger verksamhetschefen.

undefined
"Sådant här ska inte hända", säger socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V).

HVB-hemmet drivs i Uppsala kommuns regi. Sådant här ska inte inträffa, säger Hanna Victoria Mörck (V), socialnämndens ordförande. 

– Men när det inträffar är det viktigt att vi får reda på det och kan åtgärda det. Jag tycker att förvaltningen och alla inblandade har hanterat det här på ett bra sätt, säger hon.

HVB-hemmets ledning har efter händelsen tagit till flera åtgärder, som att hålla samtal om gränsöverskridande beteende och implementera en utbildning i positivt beteendestöd för att kompetenshöja all personal, som ska pågå under 3,5 år. Man har också beslutat att höja anställningskraven för ny personal.

– Vi kommer att kräva högskoleexamen, som socionom, beteendevetare eller liknande. Utbildning är ingen garanti, men vi tror att det gör det lättare att förstå vad professionalitet är och att se var gränserna går i ett tidigare skede – och reagera på det, säger verksamhetschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!