Chinchillauppfödare begär skadestånd

Chinchillauppfödaren ­Henry Yrnevik i Uppsala begär skadestånd av Uppsala kommun för att miljökontoret bröt ett löfte och lämnade ut känsliga uppgifter till djurrättsaktivister.

Uppsala2006-03-25 00:00
— Jag fick ett löfte från miljökontoret att adressen till gården där jag har min uppfödning skulle hållas hemlig. Men bara en vecka efter att löftet avgavs lämnade miljökontoret ut uppgifterna till djurrättsaktivister, berättar Henry
Yrnevik.
— Det var efter det som helvetet bröt ut. Hade inte miljökontoret brutit sitt löfte hade förmodligen inget av det som sedan skedde hänt, säger Henry Yrnevik.

Lång kampanj
Efter att djurrättsaktivister ur Rädda Chinchillorna och Djurens Befrielsefront fått tag på adressuppgifterna från miljökontoret inleddes en flerårig kampanj mot Henry Yrnevik för att tvinga honom att stänga farmen.
Han har under åren fått utstå omfattande trakasserier. Aktivisterna har bland annat hotat honom, hällt färg över hans bil, skurit sönder bildäck, slagit sönder fönster, skickat rakblad på posten och vandaliserat hans hus.
De hotade också med att göra huset obeboeligt.
Kommunen har erbjudit Henry Yrnevik 10 000 kronor, vilket han avfärdade som ett skambud.
— Vi anser inte att vi har gjort något fel, men vi har ändå erbjudit honom en ersättning, som han har tackat nej till, säger kommunjuristen Mats Sandmark.
Sedan 2003 har sammanlagt tio personer dömts för ofredande. Uppsala tingsrätt konstaterade bl a att Yrnevik hade utsatts för "synnerligen allvarlig kränkning" och dömde aktivisterna att betala höga skadestånd till familjen Yrnevik. Henry Yrnevik har överklagat en av domarna. De flesta av polisanmälningarna har inte lett till åtal.
— Vi känner oss utlämnade eftersom polisen inte har gjort någon ansträngning att få fast aktivisterna som begått de nattliga attentaten, säger Henry Yrnevik.

Tre anmälningar
Under 2003, då kampanjen nådde sitt klimax, inkom tre anmälningar till miljökontoret. Två av dem var anonyma, den tredje kom från en känd djurrätts­aktivist.
Som UNT tidigare berättat (19/3) har ingen av anmälningarna lett till någon inspektion. Men de två inspektioner som har gjorts 1990 och 2001 har inte heller lett till någon anmärkning.
— Jag sköter uppfödningen helt enligt reglerna och jag har aldrig fått någon anmärkning. Någon vanvård pågår inte, det vore mig helt främmande att missköta djuren. Jag har inte djuren av ekonomiska skäl, säger Henry Yrnevik.
— De flesta av chinchillorna säljer jag som sällskapsdjur och det går inte att sälja dem om de är vanvårdade. Anmälningarna är helt gripna ur luften och ingick som ett led i djurrättsaktivisternas kampanj mot mig, berättar Henry Yrnevik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!