UNT granskar
UNT har berättat om överläkaren och sektionschefen Vilyam Melkis extraknäck, så kallade bisysslor. Bredvid chefsjobbet på Akademiska är Vilyam Melki framgångsrik affärsman och läkare inom estetisk kirurgi och uppges ha gjort över 3 000 operationer på privata kliniken Estetikum, som han grundat.
Bisysslorna har godkänts av sjukhusdirektören Eric Wahlberg, efter att verksamhetschefen för thoraxkirurgi och anestesi på Akademiska sjukhuset, Fredrik Lennmyr, tillstyrkt dem. Eric Wahlberg säger idag att han inte minns detaljerna utan att han i stort litat på Fredrik Lennmyrs bedömning.
Fredrik Lennmyr säger sig förstå att Vilyam Melkis bisysslor och chefsroll väcker frågor.
– Jag tycker att det är legitima frågor du kommer med, jag svarar gärna. Det här är inget självklart, säger Fredrik Lennmyr.
Enligt Region Uppsalas regelverk ska en bisyssla ses som arbetshindande om det finns en "beaktansvärd risk" för att möjligheten till att fullgöra sitt arbete påverkas negativt. Den risken säger sig Fredrik Lennmyr beakta i och med att han varje år godkänner eller säger nej till den anställdes bisysslor, och att de sedan noga följs upp.
Hur har du följt upp det här?
– Jag har ställt frågan till honom, hur mycket han har utfört.
När vi ringer till kliniken Estetikum, där Vilyam Melki opererar, får vi veta att det bara är han som utför den fettsugningsoperation som är klinikens specialitet och som vi frågor om. Vi får också veta att går att få tid för en sådan operation under kontorstid, alla dagar utom torsdagar. Vi har också hittat tillfällen då han opererat på Estetikum när inte något löneavdrag är gjort.
Kan han gå till Estetikum när han vill, utan att det är ett problem?
– Han har sagt till mig att det primärt sker utanför arbetstid. Utgångspunkten är att uppdraget på Akademiska går först. Det upplever jag att vi är helt ense kring.
Enligt offentliga uppgifter i årsredovisningar, lätt tillgängliga på nätet, är Vilyam Melkis affärsverksamhet framgångsrik med mångmiljonvinster i ett bolag. Men Fredrik Lennmyr säger sig sakna insyn.
Du har väl samma insyn som jag eller någon annan?
– Jag vill inte kommentera hans affärsverksamhet.
Kan du förstå om omfattningen sticker i ögonen på någon?
– Jag kan förstå om man har olika uppfattningar om saker, inklusive det här. Men det som är viktigt för oss som arbetsgivare är hur vi gör prioriteringar i verksamheten utifrån vilken utveckling vi vill driva. Den ekonomiska omfattningen och resultatet av bisysslan är ju inte vår sak.
Hjärt- och lungkirurgin är en verksamhet i stark förändring där öppen kirurgi i bröstkorgen minskar till förmånen för nya, metoder. Enligt Fredrik Lennmyr har Vilyam Melki framgångsrikt lett den omställningen, med bevarad produktion och kvalitet.
Samtidigt har Akademiska tagit sig igenom ombyggnationer, nya arbetstidsmodeller, ekonomiska underskott och en svår materialkris.
– De här har varit en administrativ utmaning. Det har krävts extra arbetsinsatser av cheferna, långt över en vanlig 40-timmars arbetsvecka, säger Fredrik Lennmyr.
2018 fick ledarskapet på thoraxkirurgisektionen under Vilyam Melki stenhård kritik av sektionens läkare i en medarbetarundersökning. Förtroendet för chefen landade på index 26 av 100. Snittet i Region Uppsala på den frågan var 74.
Med det resultatet, skulle man då inte kunna säga att risken slagit in för att chefen inte kunnat fullgöra sina arbetsuppgifter?
– Det tycker jag är svårt att säga helt och hållet. Oavsett bisysslor måste man hantera kritik i medarbetarundersökningar och hitta konstruktiv angreppssätt. Och resultat har sedan förbättrats, säger Fredrik Lennmyr.
I höstas utsåg han Vilyam Melki till sektionschef i tre nya år. Läkarfacket sa tvärt nej med hänvisning till hans höga frånvaro, men fick inget gehör.
Som förklaring lyfter Fredrik Lennmyr fram Vilyam Melkis breda kompetens, många år i yrket, och hans driv och förmåga att leda den utveckling ledningen vill se.
– Han har hög kapacitet. Viktigast för oss är att han gör det han ska och finns på plats när det behövs.
Även i det beslutet konsulterade Fredrik Lennmyr sjukhusdirektören Eric Wahlberg. Möjligheten att ha bisysslor ska ses i ljuset av sjukhusets behov att attrahera toppkrafter, menar Eric Wahlberg, men tillägger att just de sällan har stora bisysslor.
– Men i enstaka fall kan det ju vara så och då är det svåra överväganden. Den bild jag fått är att han klarar sitt jobb. Gör han inte det då får man ompröva.