Chefer köpte aktier för statliga pengar

Chefer inom näringslivet har under flera år använt arbetsgivaravgifterna från sina bonusar för att spekulera på aktiemarknaden i stället för att betala in dem till Skatteverket.

Uppsala2010-03-12 07:03
I Uppsala län har flera personer, däribland en före detta vd för ett av Uppsalas största företag, nu fått höjd taxering och skattetillägg.
När en arbetsgivare betalar lön till en anställd betalas också arbetsgivaravgifter till staten. Pengarna går bland annat till pension och sjukförsäkringsavgift för den anställde.
Men under flera år har ett stort antal svenska chefer i ledningsfunktion i stället använt arbetsgivaravgifter som skulle ha gått till staten för att spekulera på aktiemarknaden genom så kallat "lönefondsparande". Det handlar i huvudsak om avgifter som härrör från chefernas bonusar. Även andra högavlönade anställda med provisionslön eller bonus har använt sig av metoden.
Lönefondsparandet har inneburit att pengar som egentligen skulle betalas till Skatteverket har använts som hävstång för att öka intäkterna från chefernas bonusprogram. När pengarna från lönefondsparandet föll ut skulle de sociala avgifterna betalas.

Upplägget har varit lönsamt för de allra flesta, men det finns några fall där aktiefonderna har minskat i värde.
Nu har Skatteverket satt stopp för upplägget.
- Vi moraliserar inte. Man kunde med visst fog tro att upplägget med lönefondspar skulle vara tillåtet, men det har nu kommit ett par domar som fastslagit att det inte är möjligt att använda arbetsgivaravgifterna på detta sätt, säger Mats Hohner på Skatteverket.

Totalt har Skatteverket beslutat om, eller kommer att besluta om, höjd taxering för cirka 400 svenskar. Några av dem kommer att upptaxeras med flera miljoner kronor.
I Uppsala län har fram till nu elva personer som använt lönefondspar fått beslut om höjd taxering om totalt 1,4 miljoner kronor.

Sex av dem har dessutom fått ett skattetillägg med upp till 40 procent extra skatt på beloppet som ska betalas in eftersom de låtit bli att lämna uppgifter på deklarationen om sitt lönefondspar. En av dem är en före detta vd för ett av Uppsalas största privata företag. Mannen är fortfarande aktiv i näringslivet i Uppsala och lönefondsparprogrammet härrör från hans tid som vd. Totalt avsatte mannen drygt 90 000 kronor i lönefondspar.

En grupp som har attraherats av lönefondspar är fastighetsmäklare som ju erhåller en betydande del av inkomsten som provision. Fyra fastighetsmäklare i Uppsala har hittills fått höjd taxering.
- Jag känner mig lurad av finansbolaget som tog fram den här tjänsten, säger en av fastighetsmäklarna, som blivit upptaxerad med över 250 000 kronor.
Såg du inget problem med att använda arbetsgivaravgifter som skulle betalas till Skatteverket för att spekulera på aktiemarknaden?
- Det har jag inte alls tänkt på. Det presenterades inte på det sättet. Jag ville bara hitta en bra sparande för framtiden. Men nu när du säger det så tycker jag att det verkar märkligt, säger fastighetsmäklaren.

Det lilla finansbolaget Finansförvaltning AB som tagit fram lönefondsparstjänsten bekräftar att den var specialkonstruerad för att attrahera högavlönade personer som får bonusar och provisioner.
- Nu försöker vi betala ut pengarna så fort som möjligt så att kunderna kan betala sina skatter, säger företagets vd Jan Österberg.
Såg ni inte något konstigt med att använda arbetsgivaravgifter för att spekulera i aktier?
- Det var aldrig fråga om att skatter och sociala avgifterna inte skulle betalas, det var bara en fråga om när de skulle betalas. Vi var övertygade om att kontantprincipen gällde, det vill säga att de sociala avgifterna skulle betalas när den anställde fick lönen i handen. Genom att skjuta upp betalningen i ett par år och placera lönen och avgifterna i ett sparande kunde man få bättre avkastning. När domen kom var det en total chock. Rättsläget ändrades helt, säger Jan Österberg.
Så funkar lönefondspar
Vd:n Pelle avstår medvetet från ett lönetillägg i form av en bonus från företaget. I stället sätter företaget in en summa som motsvarar hela Pelles bonus och arbetsgivaravgifterna om drygt 30 procent i en aktiefond.
Efter två år tar Pelle ut pengarna ur aktiefonden, och då betalar fondförvaltaren också de sociala avgifterna till staten.
Om aktiefonden har gått bra har då de statliga arbetsgivaravgifterna fungerat som en hävstång för att öka vinsten för Pelle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om