Chefen fick gå efter Kents kritik

Kommunanställde Kent Söderberg kritiserade chefen offentligt. Det slutade med att chefen fick gå. Om verksamheten varit privatiserad hade Kent Söderberg riskerat sparken.

- Det är tur att det finns yttrandefrihet, säger Kent Söderberg

- Det är tur att det finns yttrandefrihet, säger Kent Söderberg

Foto: Linus Höök

Uppsala2007-03-19 00:01
Våren 2005 fanns stora arbetsmiljöproblem vid Saruk, en enhet inom Uppsala kommun som sysslar med arbetsrehabilitering. Inte ens huvudskyddsombudet vid Saruk
vågade uttala sig av rädsla att bli omplacerad.
Men arbetshandledaren Kent Söderberg tog bladet från munnen. I en insändare i UNT skrev han att personalen inte vågade kritisera chefen.

Offentligt anställda chefer får inte kritisera underställda för att de yttrat sig i massmedier. Trots det blev Kent Söderberg inkallad till chefen som sa att han förstört för Saruk.
Vid ett senare möte med chefen hade Kent Söderberg med sig en dold bandspelare. Chefen sa på bandet att det var "för djävligt" att han lämnat uppgifter till journalister. Hon försökte även efterforska mediers källor, något som också är förbjudet för kommunala chefer.
Kent Söderberg överlämnade det bandade samtalet till Radio Uppland. Politiker reagerade skarpt och Justitiekanslern slog fast att chefen uttryckt sig olämpligt.

Enligt en rapport från Kommunhälsan hade personal blivit behandlad på ett nedlåtande sätt av ledningen. Chefen omplacerades men Kent Söderberg fick vara kvar.
Om Saruk drivits av ett privat företag hade Kent Söderberg riskerat jobbet genom sitt agerande.
- Det vore bedrövligt att bli sparkad bara för att man säger vad man tycker. Men jag hade gjort likadant även om den risken funnits, säger Kent Söderberg.

FAKTA


Justitieombudsmannen, JO, har flera gånger kritiserat kommuner som försökt begränsa de anställdas meddelar- och yttrandefrihet. Här är tre exempel:
  • Enligt regler inom Östhammars kommun var det negativt för lönesättningen om anställda gav en negativ bild av fattade beslut. "Direkt olämpligt", tyckte JO.
  • I Hofors kommun fick en tjänsteman en varning för att han uttalat i pressen att kommunen skickat luftfakturor och att cheferna inte vågade säga något. JO uttalade stark kritik.
  • I en icke-namngiven kommun hade en tjänsteman blivit tillsagd att inte "springa till tidningar", sedan han uttalat sig om budgeten. Olaglig tillsägelse, fastslog JO.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om