På tisdagen kunde UNT berätta om den skräckfärd resenärerna på UL:s buss 811 fick uppleva när chauffören körde i hög hastighet och höll på att välta med fordonet från Nobina. Reaktionerna lät inte vänta på sig och på UNT:s Facebook var många kritiska till att bussarna ofta framförs i för hög hastighet när väglaget är halt. Men kritiken kommer inte bara från resenärer. UNT har pratat med en person som själv har kört buss för företaget Nobina och som menar att den utbildning chaufförerna får är bristfällig.
– När jag läste om det här i tidningen blev jag inte alls förvånad, säger han.
Personen berättar att Nobinas utbildning är tre veckor lång och att den avslutas med att de nya chaufförerna själva får köra bussarna i sällskap av en fadder som finns med på fordonet som hjälp. Enligt Nobina kan antalet dagar som en fadder är med variera, men chauffören UNT talat med säger att han bara fick en fadder i två dagar.
– Jag fick inte vara med och påverka det beslutet. Jag påtalade att jag ville ha mer tid med en fadder men det fick jag inte. Det känns som att man stressar igenom utbildningen. Jag tyckte själv att det var väldigt svårt i början när man inte hade full koll på alla busslinjer. Det var lätt att man missade en busshållsplats och fick vända bussen och åka tillbaka. Och då tappade man tid.
Enligt chauffören är policyn inom Nobina att säkerheten går före tiden. Men i realiteten ser det ibland annorlunda ut.
– Om du ligger efter i tidsschemat ringer de och jagar på en. Om bussen blir försenad kostar det pengar för företaget, och det vill man ju inte som chaufför vara orsak till.
Enligt chaufförens åsikt finns det tre faktorer som bidrar till att bussarna försenas och att det i förlängningen blir en osäkrare resa för passagerarna: För lite linjekunskap, för lite kunskap om alla funktioner på bussarna samt att det inte finns utrymme för något att gå fel.
– Att hålla tidtabellen fungerar bra tills något händer. Då finns det inga marginaler.
Kritiken tar inte slut där. En annan busschaufför berättar för UNT om en funktion som på Nobinas bussar kallas för Gröna resan, en dator som registrerar bränsleförbrukning och som ska få chaufförer att köra mer miljövänligt. Enligt chauffören registrerar datorn framför allt inbromsningar vilket enligt honom i praktiken innebär att förarna försöker att bromsa så lite som möjligt.
– Detta har gjort att många tar stora risker och jag vet att bussförare tar kanter som hjälp istället för bromspedalen. Jag vet att folk har lärt sig att köra både 30 och 40 kilometer i timmen i rondeller och i svängar, skriver personen i ett mejl till UNT.
Benny Falkenström är gruppchef på Nobina i Uppsala. Han bekräftar att Nobina använder sig av Gröna resan men menar att inbromsningar endast är en av många parametrar som mäts.
– Systemet mäter en mängd olika parametrar där en av dem är inbromsning, med syftet att få bättre och effektivare inbromsningar.
Att utbildningen är tre veckor lång tycker Benny Falkenström är en rimlig tid för att chaufförerna ska kunna lära sig alla de moment man behöver i yrket.
– Ja, jag tycker att det räcker. I den här utbildningen ingår ju inte någon körutbildning utan den fokuserar på utrustning, teknik och linjenät. Är det så att individen behöver mer tid och hjälp efter de här tre veckorna så ska den få det. Vi har en fortgående dialog med förarna och det är viktigt att man känner sig trygg när det är dags att köra.
På kritiken kring att det inte finns några marginaler för något att gå fel säger Benny Falkenström att tiderna är satta i samråd mellan UL och Nobina, och att det i normala fall inte är några problem att passa tiderna.
– Det är klart att det kan ta tid om man skulle missa en avfart på E4 men oftast fungerar det bra.