Charkföretag misstänks ha slaktat utan tillstånd

Charkföretaget saknar tillstånd för djurslakt. Ändå ska de ha slaktat grisar, nötdjur, vildsvin och lamm i sina lokaler. Nu misstänkts företaget för brott mot livsmedelslagen och att man kan ha riskerat människors liv och hälsa. Företaget bestrider anklagelserna.

Här ska sådant kött som slaktats på godkända slakterier ha blandats med sådant som slaktats illegalt på plats. Det menar Livsmedelsverket.

Här ska sådant kött som slaktats på godkända slakterier ha blandats med sådant som slaktats illegalt på plats. Det menar Livsmedelsverket.

Foto: Polisen

Uppsala2025-02-09 20:00

Det var efter en anonym anmälan att det pågick olaglig slakt som Livsmedelsverket gjorde en oanmäld kontroll hos charkföretaget i Uppland.

Företagets verksamhet är godkänd av Livsmedelsverket när det gäller styckning, malning, transport av livsmedel och butiksverksamhet. Däremot saknas tillstånd att bedriva slakteri, enligt myndigheten.

Vid kontrollen noterades flera brister och myndigheten gjorde därför en polisanmälan. Nu har två bolagsföreträdare åtalats för brott mot livsmedelslagen.

Av åtalet framgår bland annat att malet kött som förvarades i ett kylrum ska ha varit felaktigt märkt.

– Det ska handla om köttfärs som var ofryst, men som ska ha varit märkt som fryst, förklarar kammaråklagare Linn Lööw.

I företagets lokaler hittade inspektörerna även utrustning som de misstänker har använts för slakt.

I ett kylrum hängde slaktade djur från godkända slakterier. I samma utrymme ska det även ha påträffats kött som Livsmedelsverket misstänker har slaktats hos det aktuella charkföretaget. 

– Det som Livsmedelsverket noterat är att djurkroppar med besiktat kött från godkända slakterier blandats med kött som inte är det. Det får man inte göra enligt lagstiftningen. Tar man in kött som inte är kontrollerat finns smittorisker och fara för liv och hälsa.

En av de åtalade har i samband polisens utredning sagt att det inte förekommer någon kommersiell slakt på företaget. Det kött som hittades vid kontrollen ska ha varit sådant som slaktats på andra slakterier och som företaget förvarat åt olika djurägare. 

Utrustningen i lokalerna ska bara ha använts till privat slakt, enligt de åtalade.

Enligt Livsmedelsverket ska slakt alltid göras på godkända slakterier.

Där ska djuret undersökas innan och efter slakt för att kontrollera att det inte sjukt eller har behandlats med medicinska preparat. Detta för att inget dåligt kött ska komma ut på marknaden.

Myndigheten skriver i sin brottsanmälan att det kan handla om sjuka djur eller kadaver som det inte varit möjligt att skicka till ett godkänt slakteri. Misstankar finns att djurägarna i stället skänkt djuren till företaget där de slaktats.

Utifrån förvaringen av köttet går det inte att utesluta att det kunde ha hamnat i livsmedelsbutiker. 

UNT har sökt de åtalade som inte återkommit. De företräds av en advokat som säger att hans klienter inte vill uttala sig. 

De två bolagsföreträdarna förnekar brott. 

undefined
Det finns slaktutrustning i lokalerna. Denna ska dock bara ha använts till privat slakt, ingen slakt av djur som sedan sålts kommersiellt, det menar bolagsföreträdarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!