Chansen att få jobb inte viktigt vid val av studier
Vad är det egentligen som får ungdomar att läsa en viss utbildning? Ja, inte tycks det vara chansen att få jobb efteråt.
- För mig är det här ett mysterium. Att näringslivet vill ha utbildat folk och att det är gott om jobb tycks inte hjälpa. Vi får ändå inte hit studenterna, säger Kristina Glimelius, vicerektor på Sveriges lantbruksuniversitet med ansvar för grundutbildning.
- Vi har flera bra exempel De som har läst bioteknologi på SLU är väldigt nöjda med utbildningen. De har fått jobb och deras arbetsgivare är också nöjda.
- Men studenterna vill ändå inte läsa bioteknologi. Intresset har minskat varje år. I höst är nästan två tredjedelar av platserna tomma.
- Läget är likadant för teknikagronomer. Arbetslivet vill ha folk, men ingen vill läsa. Vi gjorde om utbildningen, men det hjälpte inte. Förra hösten fick vi bara åtta studenter till 25 platser. Nu tog vi inte några alls.
Djur och trädgård populärast
Nej, det som slår mest är djur och trädgård. Utbildningarna av veterinärer, djursjukvårdare och landskapsartitekter är fullsatta som vanligt. Det nya programmet i etologi och djurskydd blev en succé. Och på trädgårdsingenjörsprogrammet har SLU tagit in 75 studenter, trots att det egentligen bara fanns 60 platser.
På jägmästarutbildningen i Umeå är det överfullt. Där har SLU problem med geografisk snedrekrytering. Skogsfakulteten skulle vilja ha fler studenter från Sydsverige. I dag kommer hälften från Norrland.
Ingen utbildning för livsmedelsinspektörer
SLU:s två livsmedelsprogram har haft problem med tomma platser i flera år. Ändå har styrelsen beslutat starta en ettårig påbyggnadsutbildning i livsmedelstillsyn. Förklaring?
- När den nya EU-förordningen har trätt i kraft måste Sverige helt enkelt ha fler utbildade livsmedelsinspektörer. Och någon sådan utbildning finns inte i dag, svarar Kristina Glimelius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!