Chans till rekordskörd i Uppland

Årets spannmålsskörd ser ut att bli den bästa på flera år. Tio procent större än normalt. Ska prognosen hålla i sig så måste dock vädret vara fint under de kommande veckorna då skörden tas in.

Uppsala2004-08-18 00:00
Jordbruksverket förväntar sig en spannmålsskörd på 5,9 miljoner ton i hela landet. Det motsvara en ökning på tio procent jämfört med 2003 och lika mycket mer än genomsnittet för de senaste fem åren. Prognosen gäller för landet i stort. I områden där exceptionellt stora mängder regn fallit kan dock grödorna har skadats.
— För Upplands del ser 2004 generellt ut att bli ett bra år med stor skörd. Vi har haft mycket nederbörd, en torr vår och sedan regn i lagom omfattning.
Kanske har vi haft för lite sol. Det gynnar svampsjukdomar och påverkar kvaliteten, säger Niklas Lundh som är spannmålsansvarig vid Lantmännen Aros.

Ökad produtkion av oljeväxter
Även odlingen av oljeväxter ökar stort. De som sådde redan i höstas har fått fina skördar. Förra året steg dessutom världsmarknadspriset på oljeväxter. Det har stimulerat bönderna att öka sin produktion, inte bara här utan också i övriga världen.
— Effekten har blivit att priserna fallit tillbaka igen. Så vi väntar oss ökad prispress under hösten. Men de som har prissäkrat sina skördar får ut ett högre pris också i år, säger Niklas Lundh.
Det har lantbrukaren Björn Wallin utanför Bälinge gjort. Han prissäkrade sin höstraps till 2,27 kronor per kilo. I dag är priset nere på 1,85.
— Så det blir en bra affär för mig. Skörden av höstraps har gått jättebra, det är snudd på rekord, säger han.

Kommande veckor avgör
Björn Wallin brukar 520 hektar. Det mesta är sått med höstvete. Till i dag har han tröskat tio procent av den arealen. Ska rekordprognosen hålla i sig så måste lantbruket få fint skördeväder.
— Allt hänger på det. Får vi fint väder under de närmaste tre veckorna så blir det här ett bra år, säger han.
Kommer det mycket regn så kan den gynnsamma prognosen förändras kraftigt, enligt Jordbruksverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om