Chans att pröva rövkrok

Sparka ögla, tämja oxe, draghank och rövkrok. Det var några exempel på forna tiders kampsorter som hugade kunde prova vid Gamla Uppsala museum på söndagen.

Foto: Fredrik Johansson

Uppsala2013-06-02 16:56

Så värst många var det dock inte som var beredda att plocka upp redskapen från gräset. Men så var det ju också rejält varmt och soligt.

Familjen Broberg provade i alla fall traditionell dragkamp med rep. Pappa Thomas fick ta i för kung och fosterland för att besegra sonen William, 5, som tillsammans med bonusmamman Petra drog i den andra änden av repet.

- Men så kommer jag från Vattholma också, skrattade Petra Brogren, syftandes på den traditionella dragkampen vid midsommarfirandet i Vattholma.

Om draghank och rövkrok och de andra kämpalekarna kunde guiden Gunilla Beckholmen berätta att de är från medeltiden och till och med äldre än så.

- På vikingatiden var det viktigt att kunna visa prov på både styrka, teknik och pricksäkerhet. Och inte bara det, det var också viktigt att ha bra musiksinne och kunna använda huvudet, framför allt att vara en god berättare.

Gunilla Beckholmen och kollegan Amanda Norgren visade hur man skjuter med pil och båge. Syskonen Olle, 7, och Thea Lindgren-Winstedet, 5, fick prova, men nådde kanske inte ända fram till tavlan.

- Men det var kul och det kändes bra, sade Olle.

Det var alla aktörer runt fornlämningsområdet som bjöd på familjeaktiviteter på söndagen under samlingsnamnet Gamla Uppsaladagen. Förutom museet även kyrkan, hembygdsföreningen och friluftsmuseet Disagården.

Nordsvensken Helge med Maria Andersson vid tömmarna fick knega ett antal gånger fram och tillbaka mellan Gamla Uppsala museum och Disagården med barn och föräldrar på vagnsflaket.

- Världens mest spelade polska, ropade spelledaren för Tensta spelmanslag vid allspelet på Disagårdens dansbana och femtiotalet musikanter på fiol, nyckelharpa, bas, dragspel och klarinett drog i gång Byss-Calles ”32:an”, alltmedan ladusvalskolonin vid friluftsmuseet obesvärat pilade fram och tillbaka över spelmän och glassätande barn.

Majlis och Ulf Eriksson från Knivsta hade sökt sig till skuggan under ett av Disagårdens äppelträd för att avnjuta spelmanstonerna.

- Vi var här tidigt så vi fick bästa platsen, skojade de.

- Vi älskar sådan här familjedagar och brukar åka på flera stycken under sommaren. Det här är den första.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!