Centrum ska förändra Stenhagen

I dag öppnar centrumet som ska förändra Stenhagen. Under samma tak samsas skola, förskola, bibliotek och fritidsgård samt lokaler som ska hyras ut till föreningslivet. Redan nu är intresset stort, men för att få ihop ekonomin behövs mer intäkter.

Gunnar Berggren är inte mycket av en dansare, men det och mycket mer kommer kunna erbjudas i Stenhagens nya Kultuyr och bildningscenter.

Gunnar Berggren är inte mycket av en dansare, men det och mycket mer kommer kunna erbjudas i Stenhagens nya Kultuyr och bildningscenter.

Foto: Linus Höök

Uppsala2008-08-23 00:00
På det nya torget utanför huvudentrén till Stenhagens bildnings- och kulturcentrum läggs de sista stenplattorna. Torget kommer inte att vara klart till invigningen. Men det kommer huset att vara, så när som på några detaljer.
Stenhagenbon Petra Renholm hennes tvååriga dotter Miranda passerar förbi. Eftersom de bara bor ett stenkast från nybygget har de sett centrumet växa fram och nu är de nyfikna på att kika in.
- Jag hoppas att Miranda ska få plats i den nya skolan så småningom, men till dess ska vi gå till det nya biblioteket, säger hon.
På cykelbanan en bit bort kommer 13-åriga Laila Islamovic och 14-åriga Sofie Schilcher gående. Laila har redan börjat i den nya skolan och tror att hon kommer vara en del i bildnings- och kulturcentrumet även på fritiden.
- Jag kommer säkert gå till fritidsgården. Det behövs verkligen ställen här i Stenhagen där unga kan träffas, säger hon.

Inne på bildnings- och kulturcentrumet tar Gunnar Berggren emot. Han är chef för hela anläggningen sedan april och beskriver det som en mötesplats för människorna i Stenhagen, som ligger väster om centrala Uppsala.
- Vi börjar med Stenhagenborna och vidgar sedan våra cirklar. Självklart är hela Uppsala välkomna!
Med en bakgrund inom fritids- och socialförvaltningarna i Stockholms stad har Gunnar Berggren fått förtroendet att driva vad han kallar en "unik byggnad".
- Det finns inget liknande i Sverige som samlar alla dessa verksamheter i samma hus, säger han.
Bildnings- och kulturcentrumet består av skola, förskola, bibliotek, sporthall och fritidsgård. Men ska också användas flitigt av studieförbund och föreningsliv. Här finns bland annat två studios för musik- och radioproduktion, två salar för dans, gymnastik och yoga och två ateljéer.
Totalt handlar det om 11 lokaler som kan nyttjas på kvällar och helger. Målet är att de ska vara uthyrda 80 procent av tiden om ett år, men redan nu är man på god väg att nå dit.
- I höst är lokalerna uthyrda till ungefär 50 procent, säger Gunnar Berggren.

Det stora intresset beror delvis på att det är billigt att hyra in sig eftersom kostnaden är reglerad av kommunen. Tanken är att alla ska ha råd att använda huset. Men den låga hyreskostnaden gör också att centrumet måste ragga andra intäkter för att få ekonomin att gå ihop.
- Vi har en del idéer, mer inget är klart än, säger Gunnar Berggren.
Att delar av centrumet skulle behöva hyras ut permanent för att få ekonomin att gå runt, som tidigare diskuterats, är dock inte aktuellt, försäkrar han.

I fokus för bildnings- och kulturcentrumet står barn och unga som utgör ungefär hälften av Stenhagens befolkning. Det är för dem mycket av verksamheten är utformad. Men för att det ska funka krävs också många vuxna i huset. I dagsläget har centrumet, inklusive skola och förskola, drygt 60 anställda.
- Man ska inte separera barn och vuxna så mycket som vi gör i samhället, säger Gunnar Berggren och visar vägen in i biblioteket som ska fungera både som skol- och folkbibliotek, men som inretts för att framför allt attrahera yngre.
Bibliotekets innehåll, liksom många andra delar av centrumet, ska Stenhagenborna själva kunna påverka genom så kallade brukarråd. Även ett "andligt rum" på cirka tio kvadratmeter ska inredas efter Stenhagenbornas önskemål.
- I dag är rummet tomt, men tanken är att det ska användas för kontemplation oavsett trosinriktning. Kanske kommer det att finnas en muslimsk bönematta, säger Gunnar Berggren.
Eftersom ungefär hälften av Stenhagens befolkning har utländsk bakgrund har centrumet också en viktig uppgift i att verka integrerande.
- Blandningen av invandrare och svenskar är god redan i skolan, men också i det lokala föreningslivet, så jag tror inte att det blir några problem att locka olika grupper hit, säger Gunnar Berggren och blir avbruten av 68-årige Kjell Lindeberg som lyckats ta sig in i den ännu inte öppna byggnaden.
Han har hört att matsalen som servar det närliggande äldreboendet samt skolan och förskolan med mat, även ska ha seniorluncher. Nu vill han veta om också äldre som inte bor på boendet kan få mat och lite social samvaro. Svaret blir ett tveklöst ja.
- Här ska alla kunna mötas. Gamla och unga, svenskar och invandrare och stads- och landsbygdsbor! säger Gunnar Berggren.








BAKGRUND
Bygget av Stenhagens nya bildnings- och kulturcentrum har inte varit okontroversiellt.
När den förra s-ledda majoriteten i Uppsala tog beslutet om centrumet tyckte de borgerliga partierna att anläggningen blev för stor och dyr. Även storleken på den nya skolan som planerades i centrumet ifrågasattes, eftersom elevkullarna minskade och gamla skolor behövde renoveras.
Så sent som år 2006 sa moderaternas skolpolitiker Cecilia Forss till UNT att hon ansåg att "bygget var överdimensionerat" och att det kändes som "ett monument" som socialdemokraterna ville visa upp.
Men socialdemokraternas skolpolitiker Bengt Sandblad tyckte att centrumet var värt pengarna, bland annat för att få fler barn att stanna kvar i Stenhagen. År 2006 valde nämligen en tredjedel av barnen i Stenhagen och Berthåga att gå i andra skolor än de i området.
Skolan blev till slut något mindre än det var tänkt från början, och när den öppnades i veckan var alla platser fyllda och fler elever stod i kö.
När centrumet i dag invigs är det Cecilia Forss, som nu är i politisk majoritet, som öppningstalar. Men Bengt Sandblad, som haft centrumet som sin hjärtefråga, kommer också att hålla ett av invigningstalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om