Centrum ska bli fotgängarnas stad

Innerstaden ska utvecklas utifrån de gåendes perspektiv. Det är den röda tråden i kommunens nya innerstadsstrategi. Handelsforskaren Johan Anselmsson anser att kommunerna siktar in sig på fel saker. Vad tycker du - fyll i enkäten i slutet av artikeln.

Foto:

Uppsala2015-09-28 09:00

Uppsala är på väg att få en ny innerstadstrategi. UNT kommer i en rad artiklar granska innehållet i det 80-sidiga dokumentet som ska ligga till grund för diskussioner under hösten.

Uppsala ska vara en attraktiv stad för handel och turism, en bättre cykelstad, ha ett levande årum och få nya stadskvarter. Det är några av visionerna som ryms i innerstadsstrategin som fått rubriken Stadsliv i mänsklig skala.

– Vi lyfter ordet stadsliv för det är vi människor som ger karaktären, känslan och identiteten till staden, säger projektledaren Karin Åkerblom.

Strategin innehåller mål och visioner om hur Uppsalas innerstad kan utvecklas under perioden 2030-2050.

LÄS MER: Kommunen måste vara tydlig i mötet med invånarna

LÄS MER: Det gigantiska fotot blev en snackis

Vad menar ni med ”24 timmars stad”?

– Ett stadsliv med nöjen och restauranger. Liv och puls stora delar av dygnet.

”Levande bottenvåningar?”

– Byggnaders bottenvåningar ska inrymma verksamhetslokaler. Det kan vara handel och kontor med entréer som bidrar till att skapa liv i gaturummet.

”Intressanta nyckelstråk?”

– Gator som knyter ihop viktiga delar av innerstan, till exempel Väderkvarnsgatan, skulle kunna utvecklas så att det blir mer attraktivt att röra sig där.

En grön innerstad går som en röd tråd genom måldokumentet; Framtidens innerstad ska utgå ifrån de gåendes perspektiv. Men det är en idé som starkt ifrågasätts av handelsforskaren Johan Anselmsson vid ekonomihögskolan i Lund.

– Det känns lite konstigt att göra städer till gröna områden samtidigt som vi sätter upp ringväg på ringväg ute i naturen för att bilisterna ska kunna ta sig till olika köpcentrum. Det är ett bakvänt resonemang.

Han säger att det generellt är svårt för innerstäder att hävda sig mot köpcentrum i utkanten. Det krävs bilvänliga innerstäder. Vill man promenera och söka upp mysiga miljöer kan man ge sig ut i naturen, resonerar han.

Så vad krävs för att innerstäderna ska förbli levande?

– Tillgänglighet.

Jan Jörnmark, docent vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, anser att städerna måste tillåtas att växa och förtätas.

– Det uppmärksammas sällan att Stockholm och Göteborg tappade halva befolkningen när den flyttade ut från innerstäderna under 50-70-talet. Det var eländigt för handeln. Nu har folk flyttat tillbaka och centrumen har fräschats upp.

Han tror inte att det gör något om en utveckling sker på gångarnas villkor och att bilisterna får stå tillbaka.

– I en citykärna handlar det inte om att köra möbler från butiken utan att gå på teater eller bio. Då får man ta större hänsyn till dem som går.

Innerstadsstrategin ska nu ut på samråd och bland annat visas upp för allmänheten på Stora torget. Karin Åkerblom tycker att strategin behövs för att möta invånarnas efterfrågan.

– I 2010 års översiktsplan behandlade vi innerstan på två sidor. Nu måste vi hantera en möjlig expansion på 100 000 nya invånare till år 2050. Alla som flyttar in kommer att besöka stadskärnan som dels behöver bli större, dels bibehålla och utveckla sina unika kvaliteter.

Kommunalråd Erik Pelling (S), tycker att Uppsala är på väg åt rätt håll med bryggor längs årummet och fler planteringar i centrum. Han tror på att skapa fler offentliga platser som blir använda av befolkningen.

– Vi ska skapa ett gemensamt vardagsrum där vi kan bestämma möten, gå på restaurang och lyssna på musik. Innerstaden ska vara en plats där man vill vara.

Han tror att Drottninggatan kommer att bli ett sådant stråk då den pågående förändringen är klar.

– Jag tror vi kan hitta fler sådana platser som invånarna kan ta i besittning, till exempel torg som i dag upplevs som otrygga eller tråkiga.

Fakta Innerstadsstrategin

Förslaget har tagits fram av stadsbyggnadsförvaltningen på uppdrag av kommunstyrelsen.

Innehållet i strategin ska nu presenteras för allmänheten genom utställningar och aktiviteter. Fram till 4 oktober finns förslaget utställt på Stora torget och flera bibliotek, däribland Stadsbiblioteket. Det är även planerat två öppna informationsmöten.

Samrådet pågår till 15 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!