Centrum för genusperspektiv invigt

Genusperspektivet ligger i fokus på Uppsala universitets agenda. Navet i satsningen blir Centrum för genusvetenskap som invigdes av universitetets rektor Bo Sundqvist på tisdagen.

Forna talmannen Birgitta Dahl, till vänster, är styrelseordförande och professor Margaretha Fahlgren, till höger, är chef för Centrum för genusvetenskap.

Forna talmannen Birgitta Dahl, till vänster, är styrelseordförande och professor Margaretha Fahlgren, till höger, är chef för Centrum för genusvetenskap.

Foto: Robert Berthagen

Uppsala2003-09-23 19:42
— Universitetet behöver en effektiv mötesplats för genusforskning, säger Bo Sundqvist innan han förklarar det nya centrumet som invigt.
Den nya verksamheten startade vid årskiftet och håller i dag till i de lokaler på Drottninggatan där Centrum för kvinnoforskning tidigare fanns. Men efter jul kommer man att flytta till kvarteret Kemikum och det är även här som invigningen äger rum.
— Vi vill markera att något nytt tar vid och visa var vi kommer att hålla till i framtiden, säger centrumets chef professor Margaretha Fahlgren.
Men till en början har hon och de andra nyckelpersonerna i den nya verksamheten inte turen med sig. Blåsten utanför orsakar strömavbrott och ett tag befinner sig publiken inlåsta i salen — det automatiska låset är försatt ur spel. Efter ett flertal försök att få upp den från Margaretha Fahlgrens sida ger den till slut vika.

Upplevde orättvisor
— Tur att den öppnades, säger forna talmannen och centrets styrelseordförande Birgitta Dahl. Det skulle ha gett fel signaler annars. Vår verksamhet är ju inriktad på att öppna dörrar, inte stänga dem.
Hon berättar om den tid när hon som ung kom in i en riksdag där endast 14 procent var kvinnor och om de orättvisor hon då upplevde.
— I dag ser det betydligt bättre ut, men vi är inte i mål ännu. Vi behöver bryta ny mark och jag känner mig fylld av optimism och tror att vi kommer lyckas, säger Birgitta Dahl.
I dag finns det fyra forskare som arbetar heltid på centrumet och ytterligare några som är projektanställda. Universitetet har medvetet valt att förutom ämnen som litteraturvetenskap, sociologi och historia inkludera ämnen som medicin och teknik. Detta har väckt känslor och skapat debatter om hur man bör se på kön, främst mellan företrädare för sociala perspektiv kontra biologiska.
Och enligt Birgitta Dahl är det just de tvärvetenskapliga diskussionerna som ger kraft och näring åt utvecklingen.
— Jag är rädd för den dag när alla sitter tysta för att de är överens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!