Centralarkivet döms ut av Länshälsan

Centralarkivet på Akademiska sjukhuset i Uppsala döms ut av Länshälsan. Mögel efter vattenskador har inte åtgärdats trots att problemen varit kända sedan mitten av 70—talet.

Foto: Robert Berthagen

Uppsala2004-02-12 00:00
UNT kan avslöja att granskningen som Länshälsan gjort ligger bakom sjukhusledningens beslut att skynda på övergången från pappersjournaler till elektroniska patientjournaler vid sjukhuset. UNT berättade om övergången i gårdagens tidning.
Centralarkivet är bemannat dygnet runt och inrymmer närmare 1,4 miljoner patientjournaler i pappersform. Närmare 30 år av omfattande fuktskador i lokalerna har skapat mögel som kan vara hälsofarligt för personalen.

Kräver omedelbara åtgärder
Länshälsan har i ett möte med sjukhusledningen krävt att man omedelbart vidtar åtgärder mot skadorna.
— Att det var så här allvarligt visste jag inte, säger Annemieke Ålenius, administrativ chef på Akademiska sjukhuset.
Hon och de övriga i sjukhusledningen har hittills bara valt att beordra en snabbare process av övergången till elektroniska patientjournaler. På det viset hoppas man, enligt uppgifter till UNT, undvika att tvingas flytta på hela centralarkivet och dess personal.
— Ska vi sanera lokalerna så måste vi flytta på alla journaler. Men ju fler journaler vi hinner fotografera och spara elektroniskt, desto mindre behöver vi flytta på, säger Annemieke Ålenius.

Kan ta två år
Sjukhusledningen tror att arbetet med att överföra pappersjournaler till ett nytt datasystem kan ta två år.
Bland personalen på centralarkivet växer nu oron för att möglet påverkar personalens hälsa. Det finns också en frustration över att sjukhusledningen på närmare 30 år inte tagit fuktskadorna på allvar.
— Vad ska hända med oss under de närmaste åren? Vi kan ju bli ännu sjukare av att behöva vänta på att journalerna ska bli elektroniska, säger en av de personer som jobbar på centralarkivet.

Dömt ut tidigare försök
Länshälsan har dömt ut tidigare misslyckade åtgärder mot fuktskadorna på arkivet. Till exempel lades ett nytt golv direkt på ett underlag av betong vilket tros ha orsakat ytterligare mögelproblem för personalen. Fuktskador som bildats efter vattenläckage har målats över med vanlig färg.
Men det växande mögelproblemet är inte den enda faran i lokalerna. Ledningen för kirurgcentrum, som ansvarar för arkivet, anlitade förra året en brandinspektör som påtalade att centralarkivet inte är anpassat för att inrymma elektronisk utrustning.

Fara för hela sjukhusbyggnaden
De datorer och faxmaskiner som finns i lokalerna utgör en fara för hela sjukhusbyggnaden ovanför. Om en brand skulle utbryta i lokalen, som ligger i kulvertarna under 70—huset, kan röken från alla pappersjournaler stiga upp till patienterna på bland annat centraloperation och flera andra kliniker i 70—huset.
Trots dessa synpunkter har ett 20—tal anställda på centralarkivet fått jobba vidare i lokalerna.
— Det är pengar det handlar om. Meningen är att vi ska fortsätta som vanligt, säger en anställd som vill vara anonym.
Personalen på centralarkivet har kallats till ett möte med sjukhusledningen och Länshälsan på fredag med anledning av rapporten om fuktskadorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!