Cellgift för hundar räddar liv

Den vanligaste dödsorsaken för hundar är cancer. Uppsalaföretaget Oasmia har utvecklat ett cellgift som gör det möjligt att behandla hundar med cancerdiagnoser som förut har lett till avlivning.

Gudrun Söderlund med blandrashunden Bella som blivit behandlad för hudcancer.

Gudrun Söderlund med blandrashunden Bella som blivit behandlad för hudcancer.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-03-25 00:01
Läkemedlet har testats vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Försöksledare och veterinär Henrik von Euler var mycket tveksam till att testa det nya cellgiftet Paclical Vet. Han visste att hundar har dött av andra läkemedel med samma verksamma ämne.
- Det var inget för mina patienter, tänkte jag först. Men sedan berättade Oasmia att det är i en ny form och då vågade jag testa, säger Henrik von Euler, specialist i onkologi vid institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU.

Blandrashunden Bella hade hudcancer av en mycket svårbehandlad form och detta var hennes sista chans. Hon var ett hopplöst fall och skulle avlivas om detta inte fungerade.
- Jag var oerhört nervös och spänd på att se hur det skulle gå. Men hunden verkade må bra och när tumörerna försvann efter tio dagar tyckte jag att det var märkligt, helt makalöst, säger Henrik von Euler som deltagit i studien av läkemedlet tillsammans med veterinär Patricio Riviera och djurvårdare Niklas Wikström.

På nedervåningen i huset Skeppet i Luthagen finns lokalen för tillverkning och högre upp ligger administration och forskning. Oasmia är ett litet företag med tanke på de studier de har gjort. Företaget startades 1998 och i dag har de runt 30 anställda. I sina lokaler har företaget såväl kontor som laboratorium och tillverkningsmöjligheter.
- Det är ganska unikt med egen produktion inhouse, säger vd Julian Aleksov.
Oasmia forskade förut endast om medicin för människor och Paclical var en del av det. Studien som hunden Bella ingick i handlade till en början inte om att se hur effektivt det är, utan om att se att biverkningarna inte är för stora.
- Tanken var att ge fyra hundar läkemedlet och visa att det hade en låg biverkningsprofil för att sedan kunna forska vidare. Det fick vi raskt ändra, säger Henrik von Euler.

I dag, ett år senare, mår Bella fortfarande bra och ett trettiotal hundar har behandlats med läkemedlet i försöken. Alla hundar är så kallade hopplösa fall där cancern redan har spridit sig i kroppen och 70 procent har svarat på medicinen.
- Jag som har jobbat länge med humanmediciner har aldrig sett så goda resultat, säger produktchef Kristina Fritjofsson.
Läkemedlet utvecklas nu både för människa och hund och i framtiden kan det komma att testas på fler cancerformer hos hund och på katt. Men först och främst ska de nuvarande studierna avslutas.
- Vi har ganska små resurer och måste göra en sak i taget, säger Julian Aleksov, vd för Oasmia.

Nu hoppas företaget kunna lansera läkemedlet för hund redan under nästa år.
- Jag är fortfarande lite orolig över att det låter för bra för att vara sant, men nu ska det testas i fler länder och jag har absolut tillit till att det ska gå bra, säger Henrik von Euler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om