Videon är inte längre tillgänglig
Hur ska tiggeriet och de fattigas situation lösas?
– Genom att Europa håller ihop och visar solidaritet med de utsatta grupperna. Vi kan inte ha ett Europa där vissa inte har tillgång till sådant som skola, drägliga hus och hälso- och sjukvård. Där människor har det så fattigt att de beger sig till den kallaste utposten i Europa.
Ja hur kommer det sig att så många, främst romer från Rumänien, söker sig till kalla Sverige?
– Därför att det har blivit så fullt med tiggare på gatorna i så många länder. Och vissa länder har ju förbjudit tiggeri. I Frankrike gjorde man en kollektiv massutvisning av romer för några år sedan, vilket gjort att människor inte vågar åka dit. Dessutom har Sverige rykte om sig att vara en humanitär stormakt, många romer tycker att de blir bemötta på ett hyggligt sätt här.
Vad gör EU för att lösa problemet?
– En hel del. Det finns många miljoner i EU-stöd som Rumänien kan få för att hjälpa romerna ur fattigdom. EU har tagit bort medfinansieringskravet som fanns tidigare, vilket innebär att det är i princip gratis för Rumänien att ta emot pengarna. Men Rumänien har väl inte velat satsa på romerna, för 2013 hade de bara tagit emot omkring 15 procent av de pengar man kan få.
Men varför sätter inte EU mer press på Rumänien att ta hand om sina medborgare?
– Då måste alla länder vara med på det. I dag kan EU införa kostsamma sanktioner mot länder som bryter mot de ekonomiska reglerna. Jag tror att man också måste införa sanktioner mot länder som bryter mot stadgarna om mänskliga rättigheter. För pengar pratar. Men då måste alla medlemsländer vara med på det och det är de inte, för det finns en rädsla för att det egna landet då ska kritiseras i olika sociala frågor.
Vad gör Sverige då för att pusha på?
– Inte ett dyft. Den ena svenska regeringen efter den andra säger att de gör väldigt mycket, men de har inte gjort något som fått effekter. Sverige behöver ta på sig ledartröjan i EU:s ministerråd och kräva att andra länder ställer upp på att sätta tryck på Rumänien så att det blir dyrt att inte förbättra situationen.
Vad gör du i frågan?
– Jag har varit med och tagit fram romaresulotionen, som handlar om hur man ska bryta utanförskapet. Och så har jag lyft frågan om att många romska barn inte vaccineras mot sjukdomar som röda hund och mässling. I i vår åker jag till Rumänien med Rädda barnen för att jobba för ett vaccinationsprogram.
Nyligen sa Rumäniens socialminister att romerna inte är diskriminerade. Har Rumänien kapaciteten och viljan att ta tag i problemet?
– Kapaciteten: ja. Det kommer att kosta, men de backas upp av en union som kan visa solidaritet i form av pengar. Med viljan är det väl sådär. Det socialministern sa var fruktansvärt, för har man sett bostadsområden där barn växer upp i princip på soptippar och hur folk bor i kyffen utan el på vintern ... Vissa säger att Rumänien är ett fattigt land, men Bulgarien är också fattigt och där har romerna det inte lika hemskt.
Kommer frågan att lösas det närmaste årtiondet?
– Ja, absolut. Lite ser vi redan nu. Under 2014 har Rumänien tagit ut mer pengar ur EU:s fond än tidigare år för att försöka ta tag i situationen.
Rumänien är ett land med en hel del korruption, kan man vara säker på att pengarna används till att hjälpa fattiga?
– Nej. Vi i Europaparlamentet har drivit frågan att man borde ha en revisionsrätt för att se till att pengar inte hamnar i fel fickor. Men där är vi inte än.
Många länder har infört tiggeriförbud. Om man ger till tiggare – finns det risk att man bara fortsätter stödja ett ohållbart system?
– Jag tycker att om man har en tia över så ska man ge den. Vi har folk i Uppsala som bor i kalla bilar och som skickar hem pengarna till mat och kläder, så pengarna kommer till nytta. Men det är ju upp till var och en. Jag ger inte alltid till alla, men jag ger om jag har pengar i fickan. Jag tycker att det är allvarligt att länder instiftar lagar som förbjuder människor som är fattiga.