EU-parlamentarikern och Uppsalabon Cecilia Wikström (L) har utsetts till ansvarig för förhandlingarna kring Dublinförordningen som reglerar i vilket land en persons asylansökan ska behandlas. Kanske har hon fått det svåraste uppdraget i EU just nu.
– Det känns lite som att sitta med Svarte Petter. Men jag har gjort svåra saker förut, så jag är inte rädd. Jag tror att bara man lyssnar in dem som framför kritik kan man reda ut knutarna och hitta lösningar, säger hon på telefon från Strasbourg.
Hon tror att hon fick uppdraget för att hon, som hon säger, är bättre på att lyssna än många andra.
Enligt den nuvarande Dublinförordningen ska asyl sökas i det första land den asylsökande kommer till. I praktiken har dock systemet satts ur spel eftersom de flesta söker asyl i andra EU-länder än Grekland och Italien, dit de flesta anländer först. Det är orimligt att ett fåtal gränsländer ska ta emot de närmare 1,5 miljoner asylsökande som kom till EU förra året.
Arbetet med att förändra EU:s asylpolitik startar senare i vår, men Cecilia Wikström har redan börjat dra upp visioner.
– Det ska vara absolut rättssäkert för asylsökande, det ska vara bindande för varje medlemsland och en rättvis fördelning mellan olika länder efter förmåga och förutsättningar, säger hon.
Hur ska det gå till?
– Kanske en progressiv trappa med stödfunktioner. Alla EU-länder ska känna att de har möjlighet att ta emot asylsökande, svarar Cecilia Wikström.
Hon hoppas ha ett färdigt lagförslag innan mandatperioden är slut 2019.
– Det här kan vara parlamentets viktigaste lagtext under mandatperioden.