Cavidi prisat för virustest

Det har gått snabbt uppåt för Uppsalaföretaget Cavidi. Från sju till 35 sysselsatta på två år. Och på torsdagen fick företaget ett fint exportpris.

Företaget Cavidi får pris
John Reisky de Dubnic och Andrew Oldfield

Företaget Cavidi får pris John Reisky de Dubnic och Andrew Oldfield

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-04-25 20:07

Den halvstatliga stiftelsen Swecare delar varje år ut ett pris för att lyfta fram lyckade exportsatsningar inom omsorg, hälso- och sjukvård, och det var barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) som överlämnade priset till Cavidi.
– Priset är ett slags milsten för oss. Och ett erkännande för vad vi uppnått under det senaste året. Det här var en mycket bra dag för oss, säger John Reisky de Dubnic, vd för Cavidi.

För sju år sedan gick Cavidi Tech i konkurs. Ur askan uppstod Cavidi AB tack vare investerare från Australien. Kompetens, produkter och patent fanns kvar från tiden före konkursen. Senare kom även en amerikansk affärsman in i bolaget.
Och de senaste åren har förutsättningarna att sälja virustesterna ökat tack vare att allt fler länder får tillgång till hiv-mediciner.

Cavidis tester mäter exempelvis halten hiv-virus i blodet hos patienter som medicineras.
– Vi har levererat över 350 000 tester, konstaterar John Reisky de Dubnic, som kan se tillbaka på en årlig 40-procentig försäljningstillväxt de senaste åren.

Testerna säljs till fattiga länder som inte har råd med västvärldens dyra testapparatur för hiv-smittade. Kunderna finns exempelvis i Botswana, Zimbabwe, Kenya och Indien. Nya länder på gång är Filippinerna, Vietnam, Uganda och Zambia.
Cavidis test är jämförelsvis enkla och billiga och kan klaras utan avancerad utbildning.
– Vår kostnad per test är 25 dollar. Konkurrenternas är ungefär mellan 50 och 80 dollar, förklarar vd:n.

En del av framgången kan Cavidi tacka Swecare för. Stiftelsens syfte är att vara draghjälp till företag som vill nå utländska marknader.
– Vi har fått stöd från Swecare med att få tillträde till rätt människor och myndigheter i olika länder, förklarar John Reisky de Dubnic.

Hur ser framtiden ut?
– Vi hoppas kunna öka försäljningen. Vi är fortfarande i ett tidigt stadium när det gäller försäljningstillväxt och vi har fler produkter i pipeline.

Kommer ni att anställa fler?
– Vi har nått en viss mättnad nu. Men det kan bli några till under nästa budgetår, som börjar i juli.

Vad händer med bolaget om ett hiv-vaccin tas fram?
– Det har alltid sagts att ”det ligger tio år fram i tiden”. Att skapa ett vaccin är väldigt komplicerat eftersom viruset muterar så snabbt. Det finns redan 34 miljoner smittade och de som medicineras måste testas livet ut.

Det ursprungliga Cavidi grundades 1984 av Uppsalaforskarna Simon Gronowitz och Clas Källman. Dagens huvudägare är en amerikansk privatperson och ett företag från Australien. Cavidi finns i Uppsala Business Park i Fyrislund och har även ett litet kontor i Malmö. Företaget säljer förutom hiv-produkterna även tester som används som verktyg i forskning.

Antal anställda: 35 inklusive 15 konsulter.
Omsättning 2011/12: 14,1 miljoner.
Resultat före skatt 2011/12: - 4,4 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om