Polyamorösa Carl känner aldrig svartsjuka

Uppsalastudenten Carl gick i gymnasiet när en kompis frågade vad han hade känt om hans flickvän var med någon annan. "Jag hade inte brytt mig" löd svaret. Några år senare kom han ut som polyamorös.

Carl Rydéns första förhållande innehöll både kontrollbehov och svartsjuka, något han inte alls kunde känna igen sig i.

Carl Rydéns första förhållande innehöll både kontrollbehov och svartsjuka, något han inte alls kunde känna igen sig i.

Foto: Julia Koch

Uppsala2023-01-07 17:00

Våra relationer

– Min första riktiga flickvän hade jag i trean på gymnasiet. Det var en monogam relation men något kändes... konstigt.

Carl Rydén är 31 år och studerar till ämneslärare i matte och fysik på Uppsala universitet. Han har varit öppet polyamorös i över 7 år. Polyamorösa kan ha romantiska relationer med fler än en person. När Carl tittar tillbaka på sitt första förhållande ser han tecken redan då.

– Det var någon gång som en tjej satte sig bredvid mig på en fest och började prata. När vi sitter där och snackar så kommer min dåvarande flickvän och tar tag i mig, som att hon la beslag på mig. Det kändes som ett kontrollbeteende och jag kunde inte alls förstå det, berättar han.

undefined
När Carl Rydén stötte på polyamori kändes det rätt på en gång. Han bryr sig inte om en partner samtidigt träffar andra. "Man måste få utforska sig själv, det vill inte jag hindra".

I slutet av gymnasietiden var Carl, hans flickvän och ett annat par ett väldigt sammansvetsat gäng. Vid ett tillfälle diskuterade de hur nära de egentligen var att ha en sexuell relation alla fyra. Det hela var på skämt men ledde in på en annan fråga:

– Min kompis undrade hur jag hade känt om min flickvän hånglade eller låg med någon annan. Jag tänkte efter och sa att jag inte hade brytt mig om det. Min flickvän blev nog inte så glad att jag kände så. Det var nog mer förväntat att jag skulle bli riktigt svartsjuk och säga "nej, hon är min".

Du känner alltså inte svartsjuka?

– Nej, jag har nog aldrig känt mig svartsjuk faktiskt, inte vad jag kan minnas. Jag försöker nog ta livet med en klackspark och att inte bry mig så mycket om det jag inte kan påverka. Hittar min partner en annan som den hellre är med finns det inget jag kan göra för att påverka det.

Men någon sorg finns det väl i att bli lämnad?

– Ja, jag hade ju såklart blivit ledsen, men det är jag som får laga det brustna hjärtat. Jag tycker det är sjukt att ha sådan kontroll över en partner, att liksom klamra sig fast vid den. Jag tror ju att man är tillsammans med personer, inte saker. Man kan inte ha en person och alla kommer alltid ha egna viljor som jag inte kan styra över.

Alla tänker inte som Carl. Faktum är att svartsjuka inte är helt ovanligt hos polyamorösa, även om det kan verka motsägelsefullt eftersom man gått med på att inte vara låst till en partner. Carl vet flera personer som känner svartsjuka trots att de lever som poly.

undefined
Carl Rydéns första förhållande innehöll både kontrollbehov och svartsjuka, något han inte alls kunde känna igen sig i.

Den där första relationen tog slut två år efter studenten, men lite senare träffade Carl en annan tjej. Det visade sig att hon hade en pojkvän redan och en något nedslagen Carl tänkte att det nog var kört. Då fick han höra att tjejen var polyamorös, och dörren till polyamorin öppnades på riktigt för första gången.

– Det klickade så perfekt. Det kändes helt naturligt, och det har det nog alltid gjort för mig egentligen.

Carl och hans nuvarande partner levde tidigare som sambos här i Uppsala. Nu har partnern flyttat till en annan stad för att bo med sin nya pojkvän, som inte är polyamorös. Partnerns val att flytta till sin pojkvän är inget som stör Carl alls, men faktumet att en av tre inte är poly har ändå framkallat en del spänningar.

Känner du dig mindre polyamorös när du "bara" har en partner?

– Nej, vi lever ju ändå polyamoröst i och med att min partner har en annan relation också.

Något som Carl känner väldigt starkt för är att låta de han dejtar eller har en relation med vara helt fria. Han vill inte vara den som står i vägen och gör att personen missar någon upplevelse, delvis av oro för att personen ska känna efteråt att det var på grund av Carl som den där värdefulla upplevelsen uteblev.

– Om jag älskar någon är inte mitt jobb att de ska stanna så länge som möjligt hos mig. Mitt jobb är att se till att de mår bra.

undefined
När Carl Rydén kom ut som polyamorös till sin familj möttes han först av förvåning och förvirring, som sedan ersattes med acceptans. Det är han väldigt glad för.

Att låta sin eller sina partners utforska sig själva kan handla om många olika saker. Att bo på en viss plats, leva ett särskilt liv eller fullfölja olika intressen. Något som Carl pratar om är vikten av att få utforska sin sexualitet.

Carl nämner BDSM, ett samlingsbegrepp för sexuellt umgänge som innefattar olika former av maktutbyten. En del ser det som en livsstil och andra som ett spännande sätt att testa nya saker. 

– Det handlar om vilka behov som en partner kan fylla. Om min partner vill testa något som inte jag vill så kan hen få göra det med någon annan. Det vill inte jag hindra, säger han.

Poly och öppen relation

Polyamorösa personer kan ha romantiska relationer med fler än en person åt gången. Hur polyrelationer ser ut varierar mellan olika individer.

I Carls fall görs ingen skillnad på polyamori och att ha en öppen relation, alltså att ha en primär partner men träffa andra på sidan om. Andra väljer att skilja på dessa. Enligt Carl är grunden i polyrelationer att alla parter känner till varandra, men alla behöver inte ha relationer sinsemellan.

Källa: RFSU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!