Cancervirus på tillbakagång

Redan innan den allmänna vaccinationen för att förebygga livmoderhalscancer kommit igång har förekomsten i tumörer av ett av de HPV-virus som vaccinet skyddar mot börjat att sjunka. Samtidigt finns tendenser till att andra HPV-varianter, som inte ingår i vaccinet, blir vanligare.

Uppsala2009-09-13 07:00
Det visar forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet i en studie som publiceras i den välrenommerade tidskriften International Journal of Cancer.
- Om man inte tar hänsyn till dessa trender i förekomsten av olika HPV-varianter vid livmoderhalscancer kan skyddseffekterna av HPV-vaccinationen komma att missbedömas, säger Ulf Gyllensten, professor i molekylärmedicinsk genetik vid Uppsala universitet.
I studien har forskarna undersökt olika varianter av HPV-virus i bevarade vävnadsprover från 974 kvinnor som behandlades för lokalt begränsad livmoderhalscancer under perioden 1965 till 1993.

Som väntat var en av de båda varianter av cancerframkallande virus som vaccinet ska skydda mot, HPV16, i särklass vanligast i cancertumörerna.
- HPV16 är fortfarande den dominerande HPV-varianten vid livmoderhalscancer, men samtidigt finns en tydlig trend till att den långsiktigt minskar i betydelse. Denna utveckling påbörjades långt innan det fanns något HPV-vaccin, säger Ulf Gyllensten.
I drygt två tredjedelar, 69 procent, av cancerproverna från början av den period som forskarna studerat upptäcktes HPV16. 30 år senare hade andelen tumörer som innehöll HPV16 sjunkit till 56 procent, en nedgång med hela 13 procentenheter.
- Om HPV16 framöver, efter introduktionen av vaccin, fortsätter att sjunka vid livmoderhalscancer behöver det alltså inte bara bero på vaccinationen. Det kan också vara en fortsättning på den pågående trenden till att HPV16 minskar i betydelse, säger Ulf Gyllensten.

Förekomsten av den andra variant av HPV-virus, HPV18, som ingår i vaccinet har enligt studien varken ökat eller minskat vid livmoderhalscancer. Däremot finns en tendens till att vissa andra mindre vanliga varianter av cancerframkallande HPV-varianter, som inte ingår i de båda godkända vaccinen Gardasil och Cervarix, ökar i tumörerna.
- Det är dock för tidigt att veta om detta kommer att leda till att antalet fall av livmoderhalscancer till följd av vaccinationen på lång sikt inte alls sjunker så mycket som man hoppats på, säger Ulf Gyllensten.

Den nya studien väcker ett antal frågor om varför PV16 vid livmoderhalscancer sjunker medan andra mindre vanliga HPV-varianter vid denna cancerform ökar.
- Det behövs fler studier kring detta, inte minst nu efter det att den allmänna HPV-vaccinationen av unga flickor har påbörjats. Än så länge har vi dock inga klara belägg för att en minskning av de HPV-varianter som vaccinet skyddar mot automatiskt ger utrymme för en ökad spridning av mindre vanliga cancerframkallande HPV-varianter, säger Ulf Gyllensten.

Samtidigt betonar han att den nya studien inte ger skäl för föräldrar att avstå från att låta sina döttrar vaccineras med något av de nuvarande HPV-vaccinen.
- Hittills har dessa vaccin givit ett mycket gott skydd och är inte förknippade med någon mätbar risk. Det verkar också troligt att vaccinationen ger ett visst skydd även mot andra HPV-typer som orsakar livmoderhalscancer än HPV16 och HPV18, vilket betyder att vaccinationen kan få större skyddseffekt än man från början räknat med, säger Ulf Gyllensten.

FAKTA
I Sverige insjuknar årligen drygt 450 kvinnor i livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen. Flerdubbelt så många behandlas för förstadier till cancer i livmoderhalsens slemhinna.
Sambandet mellan vissa typer av HPV-virus och livmoderhalscancer upptäcktes av den tyske forskaren Harald zur Hausen, vars upptäckt förra året belönades med Nobelpriset.
Vaccinen Gardasil och Cervarix ska skydda mot två cancerframkallade varianter av HPV-virus, HPV16 och 18. Men även flera andra mindre vanliga HPV-varianter kan ge upphov till livmoderhalscancer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!