Cancersjuka kvinnor slipper åka till Örebro
Kvinnor i Uppsala län som opererats för livmodercancer ska slippa åka till Örebro för att få efterbehandling med radioaktiva inlägg. Efter två års uppehåll har Akademiska sjukhuset återupptagit behandlingen.
Specialister försvann
Det var i samband med att den särskilda gynonkologiska kliniken lades ner för ett par år sedan, som efterbehandlingen med radioaktiva inlägg upphörde i Uppsala. Då försvann också de flesta läkare med gynonkologisk specialistkompetens från sjukhuset.
— Nu återupptar vi behandlingen med hjälp av de två gynonkologiska specialistläkare som finns kvar vid sjukhuset. Det är ett led i vår strävan att på nytt bygga upp en gynonkologisk verksamhet, men inom ramen för den allmänonkologiska verksamheten, säger Hans Hagberg.
Färre återfall
Lokal behandling med radioaktiva inlägg, så kallad brachybehandling, ges till ungefär hälften av alla kvinnor som opererats för livmodercancer. Avsikten är att minska risken för återfall.
— Med strålbehandling minskar risken för återfall med cirka tio procentenheter, från ungefär 15 till fem procent, säger Hans Hagberg.
Behandlingen görs med hjälp av en liten stav, som förs in i underlivet, varpå den fylls med ett radioaktivt ämne. Under ett par minuter får den ligga kvar. Avsikten är att strålningen ska ta död på de cancerceller som kan finnas kvar i området intill den bortopererade livmodern.
Ett 30-tal kvinnor från Uppsala län får årligen behandling med radioaktiva inlägg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!