Cancersjuka kan få bättre eftervård

Tack vare medicinska framsteg överlever fler cancerdrabbade barn än någonsin. Men utvecklingen innbär att många också drabbas av sena besvär. Akademiska sjukhuset har startat en mottagning för uppföljning och behandling.

UPPSALA2017-03-21 16:51

Mottagningen startade i februari i år och den målgrupp man arbetar med är barn som fått en cancerdiagnos före 18-årsåldern. På motagningen sker en genomgång av vad man tidigare har fått för behandling och vilka risker det finns för komplikationer senare i livet. Läkaren ser också över med patienten om hur uppföljningen ska se ut. Som grund för uppföljningsbeslutet finns sedan våren 2016 ett nationellt vårdprogram för dessa patienter.

– I vår region så har vi haft en sån här uppföljningsverksamhet sedan 2006 men enligt riktlinjer som vi själva har utarbetat. Nu efter att det nationella vårdprogramet har kommit så har vi under hösten förberett och planerat hur det här ska gå till. Det känns helt perfekt och fullkommligt självklart att det är en mottagning man ska ha, säger Ulla Martinsson, överläkare i onkologi på Akademiska sjukhuset.

Numera överlever ungefär åtta av tio barn sin cancersjukdom, men många får sena komplikationer som trötthet och koncentrationssvårigheter. Utöver det kan vissa organ påverkas som exempelvis hjärta, njurar och bröstkörtlar.

Närmare två tredjedelar av alla barn som fått cancer behandlas för någon form av sen komplikation. Hos hälften av de drabbade är problemen stora och påverkar det dagliga livet. Exempelvis kan det gälla barn som har behandlats för cancer i det centrala nervsysstemet som flera år efter avslutad behandling kan ha problem med självuppfattning och identitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!