Cancerlarm får rättsligt efterspel
I dag inleds rättegången vid Uppsala tingsrätt mellan en olivoljegrossist och Livsmedelsverket. Tvisten handlar om ett cancerlarm från Livsmedelsverket i december 2001. Grossisten anser sina oljor vara felaktigt utpekade och kräver sammanlagt drygt 1,7 miljoner i skadestånd.
Tvisten har sin upprinnelse i en varning från Livsmedelsverket om för höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, PAH, i sex olivoljor.
PAH är cancerframkallande och varningen som Livsmedelsverket framförde dels på sin hemsida dels direkt till landets kommuner slogs upp stort i media.
"Olivoljan som kan ge dig cancer" skrev exemepelvis kvällstidningen Expressen.
Di Lucas två jungfruolijor av varumärket Zeta var bland de utpekade farliga oljorna. Enligt Di Luca innebar uppmärksamheten i media att försäljningen av bolagets samtliga olivoljor sjönk kraftigt. Det är bland annat den förlusten som man nu vill ha kompensation för genom det begärda skasdeståndet på sammanlagt drygt 1,7 miljoner.
Di Luca hävdar att det norska laboratorium som Livsmedelsverket anlitade för oliveoljetesten inte hade tillräcklig kunskap och erfarenhet av en test av detta slag och att resultaten därför blev felaktiga. Egna tester som Di Luca låtit göra visar på helt andra PAH-värden.
Så höga PAH-värden som Livsmedelsverkets test visade ska inte kunna förekomma om det gäller jungfruoljor. Det är endast vid varmprpessning av olivoljerester som halterna kan bli så höga skriver Di Luca och menar att företaget alltså utpekades som bedragare, som blandadt ut jungfruolja med billigare, dessutom farlig, olja .
Livsmedelsverket tillbakavisar alla anklagelser om felaktigheter. Därför var det också helt riktigt att gå ut och varna kommuner och allmänhet anser man.
Det är möjligt att Livsmedelsverkets rapport även påverkat övriga produkter i Di Lucas sortiment. Men Livsmedelsverket kan inte ta ansvar för att allmänheten och journalister inte kan läsa innantill vad som står i rapporten och att förväxlingar uppstår, skriver Livsmedelsverket i ett svaromål inför rättens prövning.
Även en annan olivoljeproducent, Salov med varumärket Filippo Berio, driver en process mot Livsmedelsverket. I den tvisten har det talats om skadestånd uppemot tio miljoner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!