Cancerdrabbade barn kan få problem med sex som äldre

Barn som genomgår tung cancerbehandling löper större risk för sexuella problem i vuxen ålder och dessutom har unga cancerbehandlade män mer problem än andra män. Det visar en ny studie av forskare från Uppsala universitet.

Flera forskare vid Uppsala Universitet är involverade i studien.

Flera forskare vid Uppsala Universitet är involverade i studien.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2021-07-22 20:30

Omkring 2 500 personer i åldrarna 19-40 år som har haft barncancer har besvarat flera frågeformulär som bland annat handlade om sexuell funktion. Svaren har sedan jämförts med en kontrollgrupp bestående av personer i samma åldrar som inte har haft cancer.

– Generellt ser vi att även om de som haft cancer rapporterar sexuella problem är skillnaderna inte så stora jämfört med kontrollgruppen, säger Lena Wettergren, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet, som har lett arbetet med studien.

Men vissa grupper sticker ut. De som fått tung cancerbehandling, med både cellgifter och strålning till exempel, hade mer sexuella problem än de i kontrollgruppen. Även cancerdrabbade män hade mer problem jämfört med män i allmänhet.

– Vi kunde se att personer som haft barncancer i större utsträckning hade problem med att få orgasm. Men männen hade även mer problem med att få erektion, säger Lena Wettergren. Därutöver såg vi att även de som var oroliga, nedstämda och/eller hade en negativ kroppsuppfattning, oftare hade sexuella problem.

Utifrån de fynd som forskarna gjort framhäver Wettergren att det är viktigt att sjukvården följer upp sex och intimitet hos tonåringar som lämnar barnsjukvården.

Ett annat fynd i studien är att en betydligt lägre andel i barncancer-gruppen hade en partnerrelation.

– Skillnaden är ungefär 10 procent både bland män och kvinnor jämfört med kontrollgruppen.

Även det pekar på vikten av att erbjuda stöd till unga personer som haft barncancer.

Vad beror det på?

– Det kan vara så att man efter behandlingen har komplikationer som gör det svårare att klara av ett vanligt liv och ha en relation. Men det är något vi ska titta närmare på.

Som en del av studien ingår en webbaserad behandling för de som har mer allvarliga problem med sexualiteten, som sexuell dysfunktion eller oro över fertil förmåga. Behandlingen sträcker sig över 12 veckor och berör olika områden av sexuell funktion och dysfunktion. 

Därutöver kan deltagarna även prata med varandra i ett diskussionsforum. Slutgiltiga data kommer tidigt i höst.

– Behandlingen innehåller både information och övningar av olika slag som bland annat syftar till att hjälpa personer att acceptera sin kropp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!