Campylobacter i var femte kyckling

Var femte svensk kyckling innehåller campylobacter. Det visar den provtagning Livsmedelsverket genomfört vid landets elva största kycklinganläggningar. Inget av de drygt 600 proverna innehöll salmonella.

Uppsala2003-12-15 18:31
Provtagningen har genomförts under ett år och proverna har tagits av Livsmedelsverkets besiktningsveterinärer. Syftet med projektet var att undersöka förekomsten av bakterier på kyckling för att på så vis också utvärdera och utveckla egenkontrollprogrammen som finns på slakterierna. Verket ville också få bättre kännedom om vilka bakterier som finns i djuren direkt efter slakt. De senaste resultaten bekräftar vad som framkommit i tidigare undersökningar.

Campylobacter vanliga
Av de 636 analyserade kycklingarna hittades campylobacter i var femte. Verket menar att undersökningen bekräftar myndighetens råd om att hantera kyckling rätt för att undvika matförgiftning.
Bakteriehalterna var olika höga på slakterierna. Orsaken till detta är okänd men misstänks bero på olika faktorer.
Bakterien Listeria monocytogenes fanns på nästan var tredje kyckling. Bakterien dödas vid tillagning. Även Staphyloccous aureus fanns på många prover. Bakterien kan orsaka matförgiftning om ett livsmedels förvaras för varmt.

Hygien avgörande
För att undvika att insjukna av campylobacter som är den vanligaste orsaken till diarrésjukdom i Sverige gäller god hygien i köket. Cirka 2 500 personer insjuknar på grund av inhemsk smitta årligen.
Längre fram kommer motsvarande undersökning göras för gris- och nötkött.
Livsmedelsverket ger följade hygienråd: Använd helst olika skärbrädor i köket för rått och genomstekt kött. Om inte, så diska skärbräda och kniv i hett vatten och diskmedel efter att rått kött hanterats. Se till att kycklingen är ordentligt genomstekt. Tvätta händerna med tvål och vatten efter det att du hanterat rå kyckling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om