C-länsborna använder mycket sömnmedel

Invånarna i Uppsala län är storförbrukare av sömnmedel. Det är bara befolkningen i Västra Götaland som är värre. Och konsumtionen ökar.

Uppsala2006-11-09 00:01
I Uppsala län konsumeras 54 dygnsdoser sömnmedel per 1000 invånare. Västra Götaland toppar med 58 dygnsdoser per 1000 invånare.
De nya uppgifterna presenteras på torsdagen vid en hälsomässa i Uppsala. Mässan arrangeras av Uppsala läns landsting och riktar sig till allmänheten.

Utbredd länge
Användningen av sömnmedel har länge varit mycket utbrett i Uppsala län. Och konsumtionen ökar.
Jämfört med första halvåret 2003 har sömnmedelsförskrivningen i länet ökat från 4,5 procent till drygt fem procent i hela befolkningen.
De äldre konsumerar mest sömnmedel. Var fjärde person som är 80 år och äldre äter regelbundet sömnmedel.
Varför ser det ut på det här viset?
- Det vore enkelt att säga att det är en tradition eftersom förskrivningen länge varit hög i Uppsala län. Har man väl börjat använda sömnmedel är det svårt att sluta, säger Åke Schwan, informationsläkare vid landstinget.
En förklaring till förskrivningen kan vara ett förhållandevis stort antal läkare i länet. Men riktigt så enkelt är det inte.
I Norrbotten äter man minst sömnmedel i landet vilket kan förklaras av relativt få läkare. I Örebro län konsumeras inte heller särskilt mycket sömnmedel - men där finns många läkare.

Effekten försvinner
En sak är säker: Sömnmedel har en mycket begränsad effekt. Den goda effekten försvinner efter någon eller några veckor.
- Dessutom ger det ofta biverkningar som dagtrötthet, yrsel, minnesluckor och koncentrationssvårigheter, berättar Åke Schwan.
Han refererar till en ny studie som visar att bara 1 av 13 som äter sömnmedel får en bättre sömnkvalitet. Människan sover något längre och vaknar inte lika ofta på natten. Effekten upphör dock efter en tid.
Vilka är alternativen för människor som inte kan sova?
- Man ska bara använda sängen för att sova, ingenting annat. Att sova på dagen är okey om man sover gott på natten. Man ska inte äta eller dricka alkohol innan sänggåendet och heller inte röka på kvällarna. Motion är också bra, tipsar Åke Schwan.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om