Bytte befälsstol mot radiobil

Genomsnittsåldern på Uppsalas poliser i yttre tjänst ökade när Bo Axelsson valde att sluta som vakthavande befäl. För med två år kvar till pensionen har han i stället satt sig i radiobilen igen.

Bo Axelsson med rekryteringsansvariga Ann Bjellheim.

Bo Axelsson med rekryteringsansvariga Ann Bjellheim.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-01-16 19:03

Bo Axelssons karriär inom polisen sträcker sig över 40 år. Efter drygt 20 år i yttre tjänst blev han vakthavande befäl 1993. Men för tre år sedan tröttnade han och tog därför ett ovanligt beslut.
– Jag mindes hur roligt jag tyckte att det var att jobba i yttre tjänst. Så jag sade till ledningen att jag ville ut och åka radiobil igen och de tyckte att det var ett jättebra förslag, säger Bo Axelsson.

De flesta poliserna som arbetar i yttre tjänst är unga. Bo Axelsson har med sin långa arbetslivserfarenhet mycket kunskap och lärdomar att dela med sig av. Därför är han inte fast placerad i ett särskilt turlag utan byter efter några månader. Uppsalapolisen har sex turlag och Bo Axelsson är nu inne på sitt tredje.
– För en ung, oerfaren polis dyker det upp många frågor. Då är det skönt att få hjälp av en kollega med längre erfarenhet. Jag har fått väldigt positiv respons från turlagen, säger Bo Axelsson.

När vi besöker polisstationen i Uppsala har poliserna från turlagen utbildningsdag. Vi smiter in i den varma träningshallen där poliserna tränar självförsvar och frågar vad de tycker om att arbeta med Bo Axelsson.
– Det är väldigt bra att ha med honom i laget. Han har mycket erfarenhet och kompetens eftersom han har varit med så länge, säger Jennie Fellman som har varit polis i tre och ett halvt år.
– Vi pratar ofta med Bo om vad vi är med om i jobbet. Det ges utrymme till reflexioner vilket är mycket positivt, säger Sofia Karlsson, polis sedan ett år tillbaka.

Bo Axelsson berättar att han å sin sida får mycket hjälp av de yngre kollegorna.
– Framför allt tekniken har förändrats mycket sedan jag började jobba som polis. I början hade vi till exempel inga telefoner. Mina kolleger har klart bättre koll på tekniken än jag. Dagens nyutbildade poliser är över huvud taget mycket duktiga. Vi kan lära varandra, gamla och unga.
Det är inte bara tekniken som har förändrats. Även attityden är annorlunda nu än tidigare, tycker Bo Axelsson.
– Förr fanns det ju bara manliga poliser, men i dag är många av poliserna kvinnor. Det har förändrat attityden på ett positivt sätt. Nu pratar man mer om vad som händer. Det fanns tidigare en stark machoattityd som gjorde att man inte vågade berätta om något var jobbigt.

Om några år går Bo Axelsson i pension. Han har dock hört flera andra erfarna poliser uttrycka ett intresse för att återvända till yttre tjänst. På frågan om han någonsin har ångrat det val han gjorde för tre år sedan svarar han tvärsäkert:
– Det enda jag ångrar är att jag inte gick tillbaka ut ännu tidigare.

Fakta

Genomsnittsåldern för poliser i yttre tjänst i Uppsala län är 34,6 år. Medelvärdet på antal år i tjänst är 6,87 år.

Polismyndigheten i Uppsala län har 765 medarbetare, varav 596 poliser och 169 civilanställda.

Källa: Polisen i Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om