Bytt är bytt - i stället för nytt

Swishing, alltså att byta trendiga kläder med varandra, är ett fenomen som växer sig allt större. Trenden har uppstått ur grupper av människor som är både modeintresserade och miljömedvetna. Även i Uppsala swishas det som aldrig förr.

Juni Livion och Gustaf Boström på Vox publicum, som ordnar klädbytardag.

Juni Livion och Gustaf Boström på Vox publicum, som ordnar klädbytardag.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2009-10-24 08:00
Man öppnar garderoben på morgonen i hopp om att finna något lämpligt att klä sig i. Men trots att den är överfull och kläderna ligger i drivor på hyllorna har man "ingenting" att ha på sig. Känns det igen? Man vill helt enkelt ha nya kläder, men att belasta både miljön och plånboken när garderoben inte ens går att stänga känns - fel. Dessutom kanske du är typen som har svårt att hitta kläder du gillar på Myrornas. Då heter lösningen swishing, eller klädbytesträff. I stället för att köpa nytt, samlar man ihop kläd- eller modeintresserade människor som byter plagg med varandra. Chiconomiskt så det förslår och även miljövänligt.
- Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att förnya min garderob. Mycket av det som hänger hos mig använder jag knappt trots att det är fina saker, så varför inte byta bort det? säger uppsalabon Ylva Bolin, som tycker att hon ofta hittar något hon vill ha när hon kollar läget i kompisarnas garderober.
- Det är en idé från min mamma som jag förvaltar. Hon är född på 1930-talet och uppvuxen med att man ska ärva och spara i stället för att slänga saker. Om kläderna är snygga och har bra kvalitet är det ju kul om någon använder dem, säger hon.

Begreppet swishing myntades år 2007 av Lucy Shea på den brittiska kommunikationsbyrån, Futerra sustainable communications. Och grejen med swishing är just att kläderna är trendiga och fräscha. De inbjudna gästerna har med sig nytvättade, nystrukna kläder, det är alltså inga armsvettskavajer eller mystiska fläckar man behöver undra över.
- Det är ingen människa som har legat och dött i de här kläderna utan det är din kompis som gjort ett felköp, gått upp eller ner i vikt eller bara tröttnat på plagget. Det är fina grejer man byter till sig, säger Ylva Bolin och berättar att hon vid förra träffen bytte sin vinterkappa från mexx mot en vårkappa, ett par jättesnygga, i princip oanvända märkesjeans samt en fin sjal som hon gav till sin dotter.

Ylva Bolin ser flera fördelar med att byta kläder i stället för att köpa. Förutom den ekonomiska vinningen tycker hon även att det är skönt att slippa det dåliga samvetet för att man bidrar till den miljöovänliga köp och släng-kulturen. Dessutom rensar man ur sina hyllor och skåp inför bytesträffarna.
- En garderob ska fungera, det gör den inte om den är överfull, säger hon.

Ylva Bolins bytesträffar är för särskilt inbjudna gäster, men i Uppsala finns också klädbytesträffar för allmänheten. Just i dag är det till exempel klädbytardag på kulturcentrat, Vox publicum på Svartbäcksgatan i Uppsala. Evenemanget är öppet för alla och Juni Livion som är ledare på Vox publicum, är med och arrangerar. Hon har haft bråda dagar den senaste veckan. Mängder av inlämnade kläder har packats upp och sorterats. Juni Livion tycker att det är mycket fina kläder som har lämnats in och nämner bland annat en Karl Lagerfeld-kavaj och en Vanja Brunzell-kappa.
- Det blir en klädfest helt enkelt! Och symaskinerna finns på plats i fall det skulle behövas, säger hon och framhåller att bara för att man tröttnat på ett klädesplagg behöver inte det betyda att plagget är fult eller slitet.
- Vi har en hel del godbitar, bland annat flera sammetskavajer och många jättefina gammeldags vintageväskor. Eftersom vi har fått in så mycket kan vi hålla en hög kvalitet, säger hon

Byteshandeln på Vox publicum går till så att man tar med sig 1-5 plagg som värderas. Därefter får man värdecheckar som man kan byta mot kläderna inne i lokalen. Det finns även möjlighet att köpa kläder.
- Att byta kläder är ett lätt sätt att vara med och påverka miljön och dessutom ett roligt sätt att hitta nya kläder eftersom man ofta hittar sådant som ingen annan har, säger Juni Livion.
Swishing
Begreppet swishing myntades år 2007 av Lucy Shea på den brittiska kommunikationsbyrån, Futerra sustainable communications.

Klädkonsumtion
Den svenska konsumtionen av kläder har ökat med ca 60 procent de närmsta 10 åren
Under 2007 importerades ca 9 kilo kläder per person i Sverige.
Den totala konsumtionen av textilier i Sverige uppgår till 24 kg per person och år.
94 procent av alla kvinnor i åldern 16-24 år handlar nya kläder minst en gång per månad. Var femte köper nya kläder varje vecka. Vi handlar kläder nästan som plockgodis.
Källa: Svenska naturskyddsföreningen

Klädparty på VOX publicum/ KFUM-Hornet
Idag kl 12-16 kan man komma till Vox publicum på Svartbäcksgatan 28 i Uppsala och byta eller köpa kläder. Ta med max 5 plagg per person. Det blir även livemusik, mingel och ekologiskt Fairtrade-fika. Vox publicum är ett kulturcentrum för ungdomar 13-20 år. Men även äldre besökare välkomnas. Här erbjuds ungdomar möjlighet att fika, måla, teckna, delta i filmklubb, gå på filmvisningar, föreläsningar, spela på scenen och gå på konserter.

Tips för att ordna klädbytesträff:
Ordna en lokal, till exempel en gårdslokal eller en arbetsplats som är tom på kvällstid.
Bjud in folk och ta i när det gäller mailutskick med inbjudningar. Det kan inte bli för många.
Be de inbjudna att ta med rena, fräscha kläder, en klädstång och klädhängare.
Fixa lite kaffe, te och skorpor eller ost och vin. Klädbytesträffar fyller även en social funktion.

Klädbytessajter:
www.swoppers.se - Sveriges största bytessajt. Man tar bilder på det man vill byta bort och lägger upp det på forumet.
www.kladbytardag.nu - för klädbytardagar i Sverige. Här kan man lägga upp och skicka in tips för att man ska kunna hålla koll på klädbytesdagar i hela Sverige.
www.swishing.org
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!