Byter hemtjänst efter missnöje

Missnöjet med hemtjänsten gjorde att Cheri Karlsson tillslut kände sig tvungen att byta vårdföretag till sin 86-åriga dementa mamma.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-07-03 08:08

Mat för tidigt eller för sent, otydliga svar. Och tidsbrist, ständig tidsbrist. Cheri Karlsson har en lista där hon skrivit upp saker hon är missnöjd med när det gäller hemvården av sin 86-åriga mamma Zahra Afshari.

- Jag vet att personalen är stressad, men här är det värre än på andra ställen. Vem hinner äta mat på fem minuter?, säger Cheri Karlsson, som själv jobbat inom äldreomsrogen som undersköterska, innan pensionen. Hon besöker dagligen sin mamma och säger att det tär att ständigt oroa sig för hur det fungerar med hemtjänsten. Zahra Afshari talar knappt någon svenska, så det är dottern som för ordet.

- Hon ska få sin middag halv sju. Men ibland kommer någon och gör mat klockan fem, och då är det för lång tid mellan middag och frukost nästa dag, säger Cheri Karlsson, och poängterar att det är

viktigt med regelbundna mattider för en diabetiker, för att hålla blodsockret på jämn nivå.

Hon beskriver en annan situation där mamman ska ha fått decimeterstora blåmärken på armen efter ett blodprov.

- Jag ville veta vem som tagit provet men fick inget svar från personalen. Ingen visste! säger hon upprört.

Hon säger att hon har påtalat problemen för personalen på Aleris hemvård, men ingen förbättringar har skett. Så i slutet på juni bytte hon vårdföretag, och hittills är hon och mamman nöjda.

Men ni har haft Aleris i tolv år, varför har ni stannat kvar så länge om ni varit missnöjda?

- Vi stannade kvar för att det finns persisktalande personal där. Men nu kände jag mig tillslut tvungen att byta, säger Cheri Karlsson.

Hur tycker Ulrica Strand, verksamhetschef på Aleris hemsjukvård, att man agerat i det här fallet?

- Det är alltid beklagligt när brukare och anhöriga inte är nöjda, säger hon, och berättar att man alltid gör en så kallad händelseanalys när brukare väljer att byta vårdföretag, för att se vad som skulle kunna gjorts bättre.

- På något sätt har vi missat att fånga upp anhörigas synpunkter. Där har vi brustit och det hade vi kunnat vara bättre på. Fokus har legat på personalkontinuitet med kompetens att möta den här brukarens behov.

Brukarens önskemål om tidpunkt för exempelvis måltider är sådant som planeras av kund och kontaktman, förklarar Ulrica Strand.

- Det har hänt att vi kommit en halvtimme sent, men det beror på att det kommer något akutlarm emellan. Brukaren själv har aldrig klagat till oss.

Om situationen med blodprovet, som Cheri beskriver, säger Ulrica Strand:

- Det förefaller märkligt då uppföljning av sjuksköterska och husläkare skett regelbundet.

ida.nordenhem@unt.se

Brukarens val

Uppsala kommun tillämpar eget val, vilket innebär att den som fått beslut om hemvård kan välja vem som ska utföra det. Utförarna måste vara godkända av kommunen. Det är kommunen som avgör vilka krav som ska ställas på utförarna av tjänsterna. Du har alltid rätt att byta hemvårdsutförare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om