Fram till slutet av januari kommer byggarbetstiderna vid Akademiska sjukhuset att vara utökade. I dagarna har det asfalterats utanför akuten samtidigt som man schaktar marken till vad som ska bli J-huset och bygger om inne i 85-huset.
– Jag är läkare och pappa till en pojke som behandlas på barnonkologen. Det börjar bli tröttsamt med det här byggarbetet. De kör igång före sex på morgonen och ibland håller de på till klockan elva på kvällen. Då är det svårt att få ett barn att sova. Som förälder är man redan trött och med dessa ljudnivåer blir det ännu svårare att orka, säger en förälder som vill vara anonym.
Lars-Åke Blomberg, informationsansvarig på Landstingsservice, berättar att schaktandet endast får pågå mellan klockan 06 och 17, men att andra arbeten kan tvingas utföras på senare tider.
– Oljudet på sjukhusområdet berodde på ett asfalteringsarbete som höll på till klockan elva på grund av att man inte fick tillstånd att utföra det dagtid. Det är nu klart och kommer inte att störa mer. Vi gick ut med information om att det kunde lukta, men inte om att det kunde höras. Det var en miss från vår sida, säger Lars-Åke Blomberg.
Arbetet med vad som ska bli ”Framtidens Akademiska” beräknas vara klart år 2020 och är ett av de största ny- och ombyggnadsprojekt som någonsin genomförts vid Akademiska sjukhuset.
Tema ansvarar för projekt- och byggledning och har fått tillstånd av Akademiska sjukhuset att börja med schaktningen klockan sex för att lastbilarna till och från sjukhuset inte ska behöva fastna i morgontrafiken och förlora tid. Projektledare Gunnar Gedin på Tema menar att man tar stor hänsyn till patienter och personal.
– Vårt huvudfokus är att sjukhusets verksamhet ska fungera. Vi mäter vibrationer och störningsmoment för att ha koll så att störningsgradens storlek håller sig inom gränsvärdena, säger Gunnar Gedin, Tema.
Förra veckan hölls ett möte mellan sjukhusledningen, Landstingsservice och projektansvariga för att planera kommande byggen i syfte att undvika onödiga störningsmoment för patienter och personal.
– Det är en känslig plats att bygga på, men vi försöker se till så att det inte görs för många jobb på en liten yta. Det finns också en direktlinje mellan chefsläkaren till projektansvarige på bygget som gör att läkaren kan stoppa ett pågående bygge ifall en operation skulle störas av vibrationer eller buller, säger Lars Åke-Blomberg.