Byggstrejk på stora Uppsalabyggen
Byggnads inledde sin strejk mot Peab klockan fem på onsdagsmorgonen med 800 arbetare runt om i Sverige. I Uppsala påverkas Musikens hus och Resecentrum.
Jonas Andersson är en av strejkvakterna på Musikens hus.
Foto: Kjell Hedlund
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggnadsindustrier sade ja, men LO-facket Byggnads nobbade på tisdagseftermiddagen medlarnas slutbud och lämnade in en åttasidig redogörelse med synpunkter på budet.
Facket vände sig främst mot budets förslag vad gäller Byggnads förhandlingsrätt på mindre arbetsplatser, men pekade även på en rad andra "brister".
Efter svaren från parterna följde fyra timmars intensiva medlingsförsök. Parterna kallades in till medlarna var för sig i omgångar. Men strax efter klockan 19 slogs portföljerna ihop.
Strejken mot Peab, som omfattar drygt 800 anställda på ett 40-tal arbetsplatser runt om i landet, träder därmed i kraft på onsdagsmorgonen, enligt Byggnads ordförande Hans Tilly.
— Dessutom varslar vi om strejk mot Skanska, NCC och JM, tillade han.
Det nya strejkvarslet omfattar cirka 1 500 anställda på olika håll i landet och träder i kraft fredagen den 27 april klockan 05.00, berättar Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
Därmed har Byggnads varslat om strejk för totalt cirka 2 300 byggnadsarbetare runt om i landet.
Två byggarbetsplatser i Uppsala berörs, enligt Byggnads hemsida, av det nya strejkvarslet som träder i kraft 27 april. 13 byggnadsarbetare varslas om strejk vid JM:s bygge i Vreta, Uppsala-Näs, där ett nytt bostadsområde med villor är i full gång. Nio personer varslas också vid NCC:s bygge på Fyrisskolan i centrala Uppsala.
För att ta ut fler i strejk måste Byggnads få stridsåtgärden sanktionerad av LO.
— Vi försökte hitta de öppningar vi såg, men arbetsgivaren tyckte det var för stora frågor — eller för många, sade Tilly på väg till ett möte med Byggnads stora förhandlingsdelegation.
Några ytterligare kontakter med medlarna var då inte planerade från Byggnads sida.
Enligt Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, visar Byggnads svar på budet och stridsåtgärderna att Byggnads har förlorat kontroll över situationen.
Han tycker det saknas förklaringar till varför Byggnads säger nej, trots att facket lämnade in en åttasidig promemoria till medlarna, som motparten fick ta del av.
— Medlarna har gått Byggnads till mötes så långt att det inte fanns mer att ge. Visst, de kunde ha fått några timmars arbetstidsförkortning till och det kunde på marginalen varit något mer. Men de har tillmötesgått Byggnads nästan till varje punkt. Men det räckte inte, sade Antoni efter att ha tagit del av strejkvarslet.
Han förklarar fackets agerande med "bitterhet över utgången i målet i Europadomstolen tidigare i år", där de så kallade granskningsarvodena behandlades.
Vad strejkerna kostar är enligt Antoni svårt att avgöra på rak arm. Att de kan pågå ett tag betvivlar han dock inte.
— Fackets ekonomiska styrka räcker nog långt mycket längre än vad svenska samhället tål. Av ekonomiska skäl behöver de inte sluta i brådrasket. Det blir andra skäl som gör att den här konflikten kommer att ta slut.
Utanför ingången för byggnadsarbete till Musikens Hus-bygget i Uppsala går strejkande byggnadsarbetare som strejkvakter, två och två, enligt ett rullande tvåtimmarsschema.
En av förmiddagens vakter var snickaren Jonas Andersson.
- Det är bra att Byggnads går ut med det här nu, sade han. Han tycker att de krav som facket ställer är högst rimliga.
Hur länge trodde han strejken skulle pågå?
- Det kan väl bli en vecka, men jag hoppas att det löser sig snabbt.
En annan av förmidagens strejkvakter var Agne Persson. Han har befunnit sig i en liknande situation tidigare, då man byggde kärnkraftverket i Forsmark.
Men då blev man lockoutade av arbetsgivaren.
Hur kändes det?
-Det var skönt att vara hemma!
Nu är det inte bara rast och vila för de strejkande i Uppsala. De ska stå till fackets förfogande vilket innebär att man får vara strejkvakter och utföra andra sysslor.
Strejkhögkvarter är Byggnads lokaler vid Portalgatan. Där kan strejkvakterna värma sig mellan varven och där hålls även större medlemsmöten.
Men de som på onsdagsförmiddagen passerade förbi musikhusbygget märkte inte särskilt mycket av den pågående konflikten.
Innanför byggstaketen slamrade markarbetare med sina maskiner, och uppe i huset fanns bland annat golvläggare i arbete. De underentrepenörer som arbetar i kvarteret Gerd omfattas inte av byggstrejken. Den riktar sig ännu så länge bara mot byggföretaget Peab.
FAKTA
Onsdagen strejk omfattar 46 Peab-arbetsplatser runtom i landet och berör 824 medlemmar i Byggnads. Strejken inleds klockan fem på morgonen.
Tisdagskvällens varsel är riktat mot 80 arbetsplatser där byggföretagen NCC, JM och Skanska är arbetsgivare. Varslet berör cirka 1 500 byggnadsarbetare och träder i kraft fredagen den 27 april. (TT)
Källa: Byggnadsarbetareförbundet.
Onsdagen strejk omfattar 46 Peab-arbetsplatser runtom i landet och berör 824 medlemmar i Byggnads. Strejken inleds klockan fem på morgonen.
Tisdagskvällens varsel är riktat mot 80 arbetsplatser där byggföretagen NCC, JM och Skanska är arbetsgivare. Varslet berör cirka 1 500 byggnadsarbetare och träder i kraft fredagen den 27 april. (TT)
Källa: Byggnadsarbetareförbundet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!