Videon är inte längre tillgänglig
I dag, fredag, startar bygget av Sävja kulturcentrum under högtidliga former. Det ska bli lokaler för motion, samvaro, kultur och informationssökning som även ska ge plats åt föreningar och studieförbund.
Senaste budet är att bygget ska vara klart i oktober. Men de åttondeklassare i Sävja som UNT träffar har lärt sig att ta den sortens prognoser med en stor nypa salt.
– De har ju skjutit upp det så många gånger förut, säger Alice Wirsén.
– Jag tror att det blir någon gång nästa år, säger Elin Wengdell.
Första gången de hörde talas om planerna på ett kulturcentrum gick de i sexan.
– I sexan trodde man ju på allt, säger William Åhrberg.
De är överens om att Sävja behöver ett kulturcentrum, för i dag finns inte mycket att göra här.
– Ett kafé vore en bra social plats att vara på, säger Elin Wengdell.
Marcus Eckerberg ser fram emot en lokal där han kan spela gitarr.
– Nu måste jag ta bussen till Ekeby bruk varje gång jag ska spela, säger han.
Planerna på ett kulturcentrum i Sävja föddes redan för sex år sedan, våren 2008. Kommunen hade upptäckt att området led brist på offentliga mötesplatser och fritidsaktiviteter för ungdomar. Ett kulturcentrum skulle stärka Sävjas identitet och underlätta samverkan mellan kommunala och civila krafter, var tanken. Snart bestämde sig kommunen för att bygga om befintliga lokaler i Sävjaskolan, som numera heter Nya Stordammen.
I oktober samma år talade UNT med några Sävjabor i nedre tonåren. Precis som dagens högstadieelever önskade de fler aktiviteter i stadsdelen, framför allt på helgerna. "Då luffar vi bara omkring", sa en av dem. Då var tidsplanen att Sävja kulturcentrum skulle stå klart under 2010. Men byggstarten har skjutits upp gång på gång och de unga Sävjaborna har hunnit bli vuxna under de år som har gått.
Lars Nelander, som var projektledare för Sävja kulturcentrum tills han gick i pension 2012, är mycket kritisk till hur frågan har skötts.
– De boende i Sävja blev gång på gång lovade ett kulturcentrum, men inget har hänt på flera år. Det är ett bedrägeri från kommunens sida som undergräver tilltron till demokratin, säger han.
Ett skäl till de många fördröjningarna är det uppdelade ansvaret, enligt Lars Nelander. De fyra olika nämnder med tillhörande kontor som varit inblandade i projektet har ofta dragit åt olika håll i stället för att samarbeta, menar han.
Pengarna var länge en knäckfråga. Innan de gick vidare ville de berörda nämnderna veta exakt vilken hyra de nya lokalerna skulle få. Men enligt Lars Nelander ville fastighetskontoret ogärna uppge några siffror av rädsla för att de inte skulle visa sig stämma. Våren 2010 lyckades han ändå få fram en kostnadsberäkning som han kunde presentera för nämnderna. De begärde pengar från kommunstyrelsen för att driva verksamheten och ett år senare gav kommunstyrelsen sitt klartecken. Ändå hände ingenting.
– Det var svårt att förstå varför vi inte kom vidare, trots att det fanns en tydlig politisk vilja att genomföra projektet, säger Lars Nelander.
Fastighetskontoret hade vid det laget kommit på att det behövdes en mer grundlig utredning av den befintliga skolbyggnadens skick.
– Det var bland annat taket som behövde åtgärdas, säger Gustav Törnquist, som i dag är projektchef på det nybildade bolaget Uppsala kommun skolfastigheter AB.
Samtidigt fördröjdes planerna ytterligare av en kommunal omorganisation. Fastighetskontoret upphörde 31 dember 2011 och dess verksamhet togs över av det nybildade kontoret för samhällsutveckling. Ett år senare bildades det nya kommunala skolfastighetsbolaget som tog över ansvaret för ombyggnationen. Nu ska bygget slutligen komma i gång, till en kostnad av 65 miljoner kronor. Gustav Törnquist medger att processen har tagit lång tid men ser även fördelar med det.
– Den lösning vi har nu är mer mogen än tidigare förslag, säger han.
Cecilia Forss (M) är ordförande i barn- och ungdomsnämnden, som är samordnande nämnd för kulturcentret. Hon säger att det har varit svårt att få kedjan från beslut till leverans att fungera.
– Ansvaret för frågan har varit uppdelat och saker har fallit mellan stolarna, säger hon.
Vad säger du till Sävjaborna som har fått vänta i sex år på sitt kulturcentrum?
– Självklart blir folk besvikna när kommunen utlovar saker som inte uppfylls.
Skulle ett liknande kommunalt projekt skötas bättre i dag?
– Det är jag helt övertygad om. Vi har en mycket tydligare ansvarsfördelning i kommunen nu, säger hon.