Byggplatsolyckorna ökar i Uppsala

Med flest antal arbetsolyckor och dödsfall om året är byggindustrin den farligaste branschen i Sverige. I Uppsala har arbetsolyckorna ökat med en femtedel under 2010. Högkonjunkturen är en förklaring till problemet.

Platschef Gunnar Ersson och Markus Brunnberg, skyddsombud på JM Bygg.

Platschef Gunnar Ersson och Markus Brunnberg, skyddsombud på JM Bygg.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-04-27 12:09

I vad som kan liknas vid en stor krater håller ett par byggarbetare på att cementera det som ska bli grunden till ett nytt bostadshus vid korsningen mellan Vattholmavägen och Råbyvägen. Bredvid kratern reser sig ett sjuvåningshus med byggställningar längs fasaden.

Gunnar Ersson är platschef på JM AB och det är han som ansvarar för bygget av höghuset och säkerheten på platsen.
– Nu har vi, peppar peppar, haft en jäkla tur och varit väldigt förskonade från allvarliga olyckor, säger han och går in i hissen som tar oss upp på taket.

Siffror från Arbetsmiljöverket visar att antalet anmälda arbetsolyckor i byggbranschen har ökat under det senaste året. Från 2006 fram till och med 2009 minskade arbetsolyckorna med drygt 11 procent för att sedan under 2010 öka igen med 5 procent.

Håkan Edén, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket, menar att det ökade antalet arbetsolyckor är konjunkturrelaterat.
– Byggbranschen är mer hektisk i en högkonjunktur. När hjulen snurrar, snurrar olyckorna i väg också, säger Håkan Edén och fortsätter:
– Det senaste årets byggboom har medfört kortare och pressade byggtider vilket kan ha påverkat statistiken.

Platschef Gunnar Ersson ser även andra orsaker till siffrorna.
– Under lågkonjunkturer finns det kanske de som drar sig för att anmäla en olycka eftersom man är rädd för att förlora sitt jobb om bygget tvingas bomma igen, säger han.

Ifjol anmäldes 124 byggrelaterade arbetsolyckor i Uppsala län, jämfört med 104 anmälningar året innan. Det är en ökning på närmare 20 procent. Olyckorna handlar ofta om skär, kläm- eller fallskador.

Med undantag av 2009 har arbetsolyckorna i länet ökat under en femårsperiod. Det kan förklaras med att byggindustrin i Uppsala inte drabbats lika hårt av lågkonjunkturen som övriga landet.

På taket till sjuvåningshuset, tjugofem meter över marken, har man utsikt över hela staden. Domkyrkan, slottet och konserthuset dominerar vyn men i alla väderstreck reser sig också jättelika lyftkranar som en bekräftelse på att byggbranschen i Uppsala blomstrar.
– Jag tror det är fem stora byggen inom en kvadratkilometer från där vi står, säger Markus Brunnberg, byggarbetare och skyddsombud.

På bygget tar de säkerheten på stort allvar. De går skyddsronder en gång i veckan och har även samordningsmöten där de går igenom eventuella problem. Som skyddsombud har Markus Brunnberg i uppgift att påminna kollegorna om att följa säkerhetsreglerna.
– Man får tjata en del. I slutändan är det viktigt att komma ihåg att alla är sitt eget skyddsombud, säger han.

Christer Lindström, regionalt skyddsombud i fackföreningen Byggnads, menar att byggindustrin är mer komplicerad än vad många andra branscher är. Väggar rör bokstavligen på sig och stegar och trappor flyttas från morgon till kväll. Det ökar också riskerna för att någon kommer till skada.
– En byggplats är under ständig förändring och det krävs mycket planering för att minimera riskerna. Därför är det viktigt att vi upplyser både arbetsgivare och våra medlemmar om säkerhet, säger Christer Lindström.

Nationell statistik över en femårsperiod visar att det omkommer en byggarbetare i månaden. Ingen annan bransch når upp till samma siffror. Senast byggbranschen i Uppsala län drabbades av ett dödsfall var 2008. Varken Gunnar Ersson eller Markus Brunnberg har fått uppleva något sådant, men siffrorna får dem onekligen att tänka till.
– Det är en farlig bransch. Det kan man inte komma ifrån, säger Markus Brunnberg.

Byggarbetsplatsolyckor

Två döda på fem år i vårt län

År 2006 anmäldes 3165 arbetsolyckor i byggbranschen till Arbetsmiljöverket. På fyra år sjönk siffran till 2804 anmälningar, men steg igen under fjolåret till 2940. Med 124 anmälda olyckor ligger Uppsala län på femteplats i landet. Stockholms län och Västra Götalands län toppar med 530, respektive 524 arbetsolyckor, följt av Skåne med 500 och Östergötland med 129.

Byggindustrin är den bransch med flest arbetsolyckor med dödlig utgång – ungefär en i månaden. Jämfört med 2009 steg siffran från nio till fjorton ifjol. I Uppsala län har två olyckor med dödlig utgång anmälts under de fem senaste åren. Senast någon omkom var 2008.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om