Trafikbullret och skyddet för den känsliga kyrkomiljön kan bromsa planerna på en storskalig utbyggnad av Mikaelsplan i Uppsala. Länsstyrelsen pekar på en rad frågetecken som behöver rätas ut innan byggplanen kan gå vidare.
Förslaget till detaljplan innehåller nya bostadshus med 180 lägenheter i parkmiljön runt Mikaelskyrkan intill Kungsgatans norra ände. UNT har tidigare berättat om planerna. Ett 20-tal instanser och grannar har nu lämnat sina synpunkter på planförslaget till kommunens plan- och byggnadsnämnd. Länsstyrelsen efterlyser tydligare besked på en rad punkter.
Myndigheten flaggar bland annat för att utbyggnaden är så omfattande och innebär en så stor förändring av den känsliga miljön runt den hundraåriga kyrkan att förslaget kan komma att stoppas om det inte ändras. Enligt myndigheten är den utbyggnad som beskrivs i planförslaget ”oförenlig med kyrkobyggnadens och kyrkotomtens kulturvärden.” En bantning av antalet hus eller en förändring av deras utformning och placering kan krävas för att planen ska få klartecken.
Tidigare har länsstyrelsen drivit igenom en utredning av byggnadernas påverkan på luften vid Kungsgatan. Nu konstaterar myndigheten att miljökvalitetsnormerna inte överskrids enligt utredningen, men slår ändå fast att både partikelhalten och mängden kvävedioxid kommer att öka avsevärt. En planerad förskola och lekplatser måste därför placeras där halterna blir så låga som möjligt.
Myndigheten slår också fast att vissa bostäder kommer att utsättas för mycket höga bullernivåer från Kungsgatan, Råbyvägen och järnvägen. Länsstyrelsen vill se en tydligare motivering till att bostäderna släpps fram, trots bullret, och efterlyser fler åtgärder för att dämpa effekterna. Även Mikaelskyrkans kyrkklockor kan bli ett bullerproblem för hyresgästerna, påpekar myndigheten.
Risken för översvämning är ännu en bock i kanten för byggplanerna. Kvarteret ligger inom ett område där sannolikheten är stor för översvämning under ett så kallat 100-årsflöde, enligt kommunens egen bedömning. Riskanalys och skyddsåtgärder behöver redovisas innan det går att slå fast om utbyggnaden är lämplig med hänsyn till människors hälsa och säkerhet.
Hittills har byggplanerna haft politiskt stöd från majoriteten i nämnden. Oppositionen har begärt en omarbetning av förslaget:
– Om man kan smalna av huset mot Kungsgatan för att ta mindre del av det gröna området så kan vårt parti nog gå med på planförslaget, säger Monica Östman (S), vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden.
Bland övriga instanser som lämnat synpunkter har Upplandsmuseet inga invändningar mot nya bostadshus på platsen, som ger ”ökad stadsmässighet” till området. Godkänt får också den allmänna parkmark som skapas mitt i området med flera stora träd bevarade. Däremot kommer de nya husen att skymma kyrkan i alltför hög grad. Byggnaderna bör anpassas till grannhusen på Kungsgatan och Skolgatan och få ett lågmält formspråk, enligt yttrandet.
Två av kommunens nämnder anser att det är ”ytterst bekymmersamt” att inga p-platser för funktionshindrade finns i planförslaget och efterlyser bättre tillgänglighet till området. Uppsala brandförsvar befarar att stora stegbilar inte får plats på gården och vill att husen får brandsäkra trapphus. Grannar befarar kraftig trafikökning och sämre luft, i synnerhet med tanke på nybyggnadsplanerna tvärs över Kungsgatan.
Den enda odelat positiva rösten tillhör Handelskammaren i Uppsala län som konstaterar att efterfrågan på centrala bostäder är stor. Byggförslaget är elegant utformat och skapar ett ”vackert och attraktivt stadsrum med höga gröna och sociala kvaliteter” enligt yttrandet som också berömmer kyrkans integration i området.
Kommunens plan- och byggnadsnämnd får nu avgöra om planförslaget ska justeras innan det ställs ut för granskning. Om en utbyggnad slutligt godkänns så räknar Uppsalahem med byggstart i början av 2014.