Utbyggnaden skulle orsaka så allvarlig skada på den unika kulturmiljön att den inte kan godkännas, enligt domstolen.
Beslutet välkomnas av såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet.
- Seminariet är en unik miljö och måste bevaras. Det är bra att mark- och miljödomstolen också ser det, säger oppositionsråd Ilona Szatmári Waldau (V), som också är ordförande i Seminarieparkens vänner.
- Jag hoppas verkligen att inte Moderaterna och Socialdemokraterna beslutar överklaga mark- och miljödomstolens beslut, vilket bara skulle vara ett slöseri med resurser, skriver Maria Gardfjell (MP) i ett pressmeddelande.
För ett år sedan gav Uppsala kommun klartecken för detaljplanen som ger bostadsbolaget NCC rätt att bygga nya bostadshus med drygt 200 lägenheter i ytterkanterna runt Seminarieparken. Beslutet överklagades till länsstyrelsen, som inte lyckades ena sig om ett gemensamt beslut.
Myndigheten konstaterade att den planerade utbyggnaden skulle orsaka ohjälpliga skador i den gamla seminariemiljön, klassad som riksintresse, men landshövdingen slog fast att skadorna ändå inte var så allvarliga att planen ska stoppas.
Beslutet överklagades av grannar och föreningen Vårda Uppsala till mark- och miljödomstolen som nu alltså ger de klagande rätt.
Domstolen instämmer till stora delar i länsstyrelsens bedömning av utbyggnadens effekter på Seminarieparken, men landar i en annan slutsats än landshövdingen. Enligt domstolen ”står det utan vidare klart att detaljplanens genomförande medför en påtaglig skada på dessa värden.”
Beslutet innebär inte nödvändigtvis att sista ordet är sagt i Uppsalas mest infekterade byggstrid på flera decennier. Domen som meddelades på måndagen kan i sin tur överklagas till högsta instans, mark- och miljööverdomstolen. Ansvariga politiker hade på måndagen ännu inte fått del av domstolens beslut, men får nu ta ställning till hur kommunen ska agera.