Byggnads minskar personalstyrkan
Byggnads i Uppland tvingas minska personalstyrkan med sex personer sedan den omstridda rätten att ta ut granskningsavgifter togs bort.
- På ombudsmannasidan har vi löst det genom att jag och ytterligare två ombudsmän går i pension tidigare än tänkt. På så sätt så behöver vi inte säga upp personal. Vi har nyligen rekryterat flera unga medarbetare. Det vore dumt att göra sig av med dom, säger Hans Olsson som är ordförande i Byggnads Uppland.
Vad betyder det här för verksamheten?
- Inte mycket tror jag. Vi genomför samtidigt en omorganisation. De som tar över är unga och kommer att kunna använda sig av ny teknik i jobbet på ett helt annat sätt än vi som är födda på 40-talet. Det innebär att de kan arbeta mer rationellt än tidigare.
Det låter nästan som om tvisten kring granskningsavgifterna gynnat er?
- Den satte i varje fall i gång ett förnyelsearbete som vi nog behövde, säger Hans Olsson.
Det innebär dock att de förtroendevalda på byggena måste ta ett större ansvar för det fackliga arbetet. Ombudsmännen kan inte vara ute på fältet i lika hög grad som tidigare. Det är lite problematiskt för Byggnads i och med att många byter både arbetsplats och företag ofta. Men Hans Olsson tror ändå att det ska fungera.
- Och granskningen av lönerna kommer att kunna fortsätta som vanligt. De allra flesta byggnadsarbetare är medlemmar i Byggnads och betalar för granskningen. Företagen är fortfarande skyldig att rapportera till oss så där blir det ingen ändring där, säger Hans Olsson.
I hela landet tvingas Byggnads göra sig av med 90 personer för att klara ekonomin.
Fotnot: Mät- och granskningsavgiften togs bort tidigare i år efter kritik från Europadomstolen. Avgiften var på en dryg procent av lönen. För att minska effekterna av bortfallet har Byggnads höjt sin fackavgift med 150 kronor i månaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!