Byggnads hinner inte granska svartarbete
Fackförbundet Byggnads har inte längre resurser att granska misstänkt svartarbete runt om i Uppland. På sikt kan det innebära fritt fram för usla villkor, både när det gäller löner och arbetsmiljö.
UNT har de senaste åren uppmärksammat en rad sådana fall i länet. Som ombyggnaderna av Ekebyskolan och Nannaskolan i Uppsala, som litauiska arbetare utan lön i Tierp. Bland annat.
Fallen har kommit till allmänhetens kännedom genom tips till Byggnads. Förbundet har sedan gått vidare och konfronterat huvudentreprenören eller beställaren vilket ofta resulterat i att avtal har skrivits.
Men i år har många tips blivit obesvarade. Skälet är förbundets ekonomi som tvingat Upplandsavdelningen att skära ned från tolv till nio ombudsmän, dessutom har tre kontorister försvunnit. Byggnads tvingades till besparingar 2008 sedan den omstridda granskningsavgiften togs bort i fjol.
- Vi hinner inte som förr och det känns inte riktigt bra. På sikt tycker inte folk att det är idé att ringa, säger Anders Larsson, ordförande för Byggnads Uppland.
Utan förbundets kontroller på fältet är det i princip fritt fram för oseriösa aktörer, enligt Anders Larsson.
- Vi är ganska ensamma om att ha haft den här kollen. Det gäller att vara nära händelserna ute på fältet och där har inte de ansvariga myndigheterna en chans, säger han.
Kontrollen gäller inte bara löner och avtal. Arbetsmiljön, hur de anställda bor och arbetar, är också en viktig del.
- Arbetsmiljöverket har också dragit ned så det är knappast värt att vända sig dit för tipsare, säger Anders Larsson.
Sommaren på avdelningen i Uppsala har i stället inneburit mycket skrivbordstjänst för de anställda.
- Vi har haft fullt upp. Det har heller inte underlättats av att andra avdelningar hållit stängt så att vi fått ta deras frågor också, säger Anders Larsson.
Thomas Gustafsson, andre ordförande för Byggnads centralt, säger att Stockholmsavdelningen hållit stängt vecka 29-30 men att det inte har något med neddragningarna att göra.
- Nej, vi brukar av tradition ha sommarstängt under byggsemestern. Nu har vi ett nytt telefonsystem där alla som ringer ska få svar. Det ska utvärderas och jag beklagar om det blivit problem.
Han säger att det inte är förbundets avsikt att granskningarna ska upphöra.
- Nej, absolut inte. Vi har en ny situation nu, men kontrollerna är högt prioriterade och vi ska organisera oss för att klara dem, säger Thomas Gustafsson.
På Skatteverket har man ännu inte sett effekter av den minskade granskningen från Byggnads.
- Nej, men vi ser ju dem med en viss fördröjning så det återstår att se, säger Pia Bergman, som leder ett projekt för kontroll av byggbranschen.
- Byggnads granskning sorteras in under "tips från allmänheten" och är en viktig del av vårt kontrollsystem, säger hon.
FAKTA
Mät- och granskningsavgiften togs bort i fjol efter kritik från Europadomstolen. Fem oorganiserade byggnadsarbetare hade stämt Byggnads till domstolen.
Kritiken gällde främst att ett lönegranskningssystem inte får gå med vinst. Och Byggnads kunde inte på ett tillfredsställande sätt visa hur avgifterna, 1,5 procent av de anställdas löner, hade använts.
Mät- och granskningsavgiften togs bort i fjol efter kritik från Europadomstolen. Fem oorganiserade byggnadsarbetare hade stämt Byggnads till domstolen.
Kritiken gällde främst att ett lönegranskningssystem inte får gå med vinst. Och Byggnads kunde inte på ett tillfredsställande sätt visa hur avgifterna, 1,5 procent av de anställdas löner, hade använts.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!