Ägaren till en tomt på Näsudden, mellan Sigtuna och Märsta, byggde brygga, altan och husgrund på sin tomt utan att ansöka om vare sig bygglov eller strandsskyddsdispens. Bygget har pågått mellan 2008 och 2010.
Enligt strandskyddet, som är en del av den svenska Miljöbalken, är det förbjudet att till exempel anlägga, gräva eller bygga något inom ett strandskyddsområde.
Tomtägarens granne har hört av sig till Sigtuna kommun vid ett flertal tillfällen, första gången 2008, för att be kommunen besöka fastigheten. Men först i mars 2010 ansökte ägaren om standskyddsdispens för bryggan och altanen som liknar ett trädäck och går ut flera meter i vattnet. En ansökan om rivningslov för den gäststuga som redan rivits lämnades också in och en bygglovsansökan för ett nytt hus. Det påbörjade bygget av huset stoppades och Försvarsmakten sa nej till det planerade huset på cirka 117 kvadratmeter.
Senare har flera ändrade ansökningar kommit in. I den senaste ansökan är huset som ägaren vill bygga nedbantat till 60 kvadratmeter.
Den aktuella tomten ligger i anslutning till Rävsta naturreservat bredvid Naturskolan. Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden anser att ägaren visat total okänslighet när det gäller områdets kvaliteter och värde för Sigtuna kommun och friluftslivet. Föreningen anser att det som är byggt måste rivas.
– Stranden tillhör faktiskt oss alla. Här nonchalerar man den vanliga ordningen: först bygglov och sedan byggnation, säger Elwood Overholt, sekreterare i föreningen.
Förutom bryggan, altanen och husgrunden har fastighetsägaren har också byggt ut en brygga som redan fanns utan att ansöka om lov.
– Men vi vet om att det finns och kommer naturligtvis göra en bedömning av den också, säger Göran Nimmersjö på stadsbyggnadskontoret.
Stadsbyggnads- och miljökontoret i Sigtuna kommun har ännu inte utrett ärendet färdigt.
– Näsudden är ett naturobjekt av väldigt stort värde och ingår i något som heter Natura 2000. Vi ska titta på hur det här påverkar Näsudden då det ligger nära det området vi vill värna om, säger Göran Nimmersjö.
Han beräknar att ärendet kommer att bli klart i tid till bygg- och trafiknämndens sammanträde i november eller december. Om bygget inte får strandskyddsdispens måste det rivas.
– Man blir alltså skyldig att återställa det som det var, säger han.
Fastighetsägaren är på semester och har inte gått att nå för en kommentar.