Det var allianspartierna som drog i gång den snabba utbyggnaden av Uppsala under sina åtta år vid makten. De rödgröna har ökat takten och oppositionen är med några undantag med på noterna.
Kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M) säger att kommunen måste bygga tätt, högt och hållbart i stan men inte vara så restriktiv när det gäller nybyggen på landsbygden.
– Uppsala behöver fler innevånare för att klara äldreomsorg och skola. Då måste vi ha fler bostäder. Vi supportar det som byggs i stan till hundra procent, säger han.
Det anser KD också. Kommunalrådet Jonas Segersams uppfattning är att det råder bred enighet om utbyggnaden av Uppsala och att stan kan byggas både hög och tät.
Centern och Sverigedemokraterna är inte lika positiva.
– Vi är inte emot en viss förtätning. Men vi vill inte bygga så tätt som i Eriksberg om det handlar om befintliga bostadsområden. Bygger man ett helt nytt område är det ok. Då vet de som flyttar dit vad de flyttar till. Vi vill också ha mer satsning på landsbygden och i kransorterna, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C)
Sverigedemokraterna är mest kritiska och vill inte ha en förtätning av stan utan en mer jämn utbyggnad i hela kommunen. Uppsala ska växa på bredden inte på höjden säger SD:s gruppledare Simon Alm. Han anser också att bilen måste få större utrymme i planeringen.
Liberalerna tycker att utbyggnaden av Eriksberg bör hanteras varsamt, men tror att stadsdelen tål en förtätning. Om det ska vara 1 000, 1 500 eller 2 600 nya bostäder är dock en öppen fråga.
– Om man bygger nytt som i Rosendal eller Ulleråker så tycker jag man kan bygga både tätt och högt. De som flyttar dit vet vad som gäller. Vi måste använda marken så effektivt som möjligt, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).