''Bygg 30-våningshus i Uppsala''

Bygg 30-våningshöghus med bostäder för familjer och studenter i city. Gör Kungsgatan till paradgata överbyggd med däck för bostäder och uteplatser. Glasa in hela området mellan Islandsbron och Järnbron. Det manar fyra poeter Uppsala kommun och näringsliv.

Ett nytt Uppsala byggt på höjden vill fyra Uppsalapoeter ha.

Ett nytt Uppsala byggt på höjden vill fyra Uppsalapoeter ha.

Foto: Anders Damberg. Montage: Thomas Wängelin.

Uppsala2003-12-17 10:09
Uppsala måste sluta se sig som småstad och börja erkänna sig som storstad. Och det kräver ekonomiskt samarbete mellan kommunen och näringslivet och ett nytänkande på alla fronter, hävdar Uppsalapoeterna Magnus Ringgren, Erik Bergqvist, Krister Gustavsson och Lars Häger.
De har arbetat fram ett manifest, eller om man så vill en idéskiss, för Uppsalas utveckling.
Det mest spekulativa är kanske synen på stadens fysiska profil, den med Domkyrkan och Slottet synliga oavsett varifrån man närmar sig Uppsala.

Profilen förändras
Redan nu håller profilen på att förändras med polisens nya höghus. Kontorsbyggnaderna Kristallen i Boländerna och "Finlandsfärjan" vid Börje tull visar också att Uppsala inte för alltid kan bestå av låghusbebyggelse kring jättarna Slottet och Domkyrkan.
Men poeterna vill mer än så.
— Minst tiotalet höghus på 20—30 våningar måste byggas för att studenter och familjer ska kunna bo inne i city, säger Magnus Ringgren.
Även de befintliga galleriorna vill poeterna göra högre och förse med lägenheter högt över det kommersiella markplanet. Och Kungsgatan bör byggas över med ett däck för bostäder och uteplatser. Och, förstås, rensas från den värsta trafiken.
Man kan tro att fyra poeter skulle vilja förse Uppsala med fler parker och romantiska lundar för meditativa stunder. Men icke. I stället vill de flytta upp grönskan till uteplatser ovanför markplanet.
Syftet med det hela är att ge Uppsala en levande stadskärna med bostäder likaväl som affärer och kulturetablissemang.
— En medveten storstad för alla sorters människor och alla sorters plånböcker, säger poeterna.
De vill att den växande staden ska planeras i den anda av modernitet som arkitekten Gunnar Leche arbetade i när han formgav inte bara hyreshus, utan hela stadsdelar.
Fast, alltså, mer på höjden.
Men då förändras ju Uppsalas karaktär helt och hållet, när inte Domkyrkan och Slottet dominerar längre ...

Bryta stelnad treenighet
— På sikt är det viktigt för stadens överlevnad att bryta kyrkans, statens och bildningens förstelnade treenighet, säger poeterna, som vill få in mer mångfasetterat liv och snabbare puls i sin stad.
Deras manifest innehåller en lång rad förslag på konkreta åtgärder. Allt från att sjösätta en konstpråm på Fyrisån mellan S:t Olofsbron och Kvarnfallet varje år efter forsränningen till att bygga linbana till Slottet för alla med svaga knän, från att hyressubventionera alla kulturlokaler där människor med olika erfarenheter kan mötas till att ge Gösta Knutsson och Ulf Peder Olrog var sin plats; från att flytta Sten Sturemonumentet till Gnistarondellen — som döps om till Tekla Knös trafikplats — till att riva Kvarngärdet.
En färgstark, livlig mötesplats för människor av alla de slag — bort med segregationen! — i arbete och på fritid. Det vill poeterna göra av sitt Uppsala, visar de i sitt manifest.
— Låt Uppsala växa till en storstad — utan att tappa minnet, säger Magnus Ringgren.


Några punkter för diskussion:


Politik:
- Acceptera Uppsala som en storstad.- Överge de orealistiska drömmarna om att bevara Uppsala som en småstadsidyll.
- Arbeta för ett regionalt samarbete mellan Storstockholm och Uppsala.
- Kostnaderna för alla nybyggen för kulturella ändamål skall fördelas lika mellan kommunala medel och stadens näringsliv. Näringslivet betonar ofta vikten av ett rikhaltigt kulturellt utbud och bör därmed också dela ansvaret för att det ska kunna finnas. En del av näringslivets bidrag skall ges genom att byggnaderna innehåller attraktiva kommersiella lokaler.
- Bibliotek, konstgallerier, antikvariat, bokhandlar, kulturkaféer, teatrar, ungdoms- och föreningslokaler och liknande hyressubventioneras.
- Ett sprutbytarprogram inrättas för kommunens sprutnarkomaner.
En god minnesregel: en stads moral mäts med hur den behandlar sina hemlösa.
- En total handikapanpassning enligt lagens bokstav och utan hyckleri om kostnader genomförs. Det är rullstolen som blir norm iställlet för förmågan att gå.

Stadsplan, Arkitektur:
- Bygg skyhögt på gamla brandstationens tomt! Fortsätt via Spårvinkeln bort över Kapellgärdet! En god början har gjorts med det nya polishuset.
- Försök att få bukt med tundrakänslan, eller vad någon av poeterna har kallat för intrycket av egyptisk öken, i stora delar av staden. Riv den misslyckade pannkakan Kvarngärdet.
- Bevara alla glömda stökiga hörn av innerstaden som Börje Tull, Enköpingstullen och Enhagen.
- Bygg ett tiotal höghus, omkring 20 till 30 våningar, med bostäder för studenter och familjer i city. Det är uppenbart för var och en vilka rekordårshus som kommer att få stryka på foten. Förse dessa byggen med lekytor och grönområden i olika däck.
- Galleriorna byggs på till full höjd, dvs c:a 30 till 40 våningar, samtliga med nya lägenheter. S:t Per bör helt ersättas med nya byggnader. Återställ resterna av den medeltida kyrka som en gång fanns där MacDonalds ligger och gör ett citykapell.
- Årummet mellan Islandsbron och Järnbron, inklusive anslutande gator och fasader på angränsande fastigheter, glasas in till en trettio meter hög klimatskyddad galleria.
- Postmodern riddarborg byggs där Flogstamasten står, femton våningar minst.
- Återupprätta Stora torget som avrättnignsplats! Galgen och giljotinen åter! Arrangemanget ska förstås vara av fiktivt slag. Bredvid den virtuella galgen bör ett exemplar av Bror Hjorths Vishetens brunn stå.
- Bygg ett däck för bostäder och uteplatser över Kungsgatan. Minska trafiken på gatan så att den blir en människorärdig plats för fotgängare, cyklister och affärsidkare, och restaurera den urspungliga tanken på Kungsgatan som paradgata.
- Tillåt alla boende i Uppsala att få en värdig postadress - att bo på Gränby bilgata är nästintill förnedrande. Tillsätt en arbetsgrupp bestående av konstnärer och författare för namngivningen av gatunät och kvartér i både nyplanerade och gamla områden. Några förslag :- Döp om nedre delen av Norrlandsgatan till Carl Gustaf Hildebrands gata.- Döp om början av Kyrkogårdsgatan till Carl Erik af Geijerstams gata. Stina Aronson och Margit Abenius måste få ge namn åt viktigare gator. Även Torsten Ekbom, Elsie Johansson och Elisabet Hermodsson ska få sina namn knutna till lämpliga platser. Döp om Gnistarondellen till Tekla Knös trafikplats. En Ulf Peder Olrog-plats måste väljas och invigas. Gösta Knutsson måste ihågkommas.
- Bekväma och oömma stolar ska placeras ut på en mängd olika ställen i stadsrummet så att folk kan sitta och begrunda skönheten/eländet. (En idé från Kulturhuvustadsåret i Stockholm).
- Bygg ett ordentligt utskänkningsställe i form av ett théhus i Engelska parken.

Kommunikationer:
- En linbana upp till Slottet för alla med trasiga knän!
- Placera centralstationen under jord med uppgångar vid Stora torget och Vaksala torg.
- Utsträck och samordna den nya stationen med Stockholms Lokaltrafik (SL) och låt pendeltågen gå till Uppsala och inte bara till Märsta.
- Öppna direkt tågförbindelse mellan Uppsala och Enköping, Strängnäs, Eskilstuna.
- Sätt en enhetstaxa på pendeltågstrafiken mellan Uppsala och Stockholm liknande den som finns inom Storstockholms Lokaltrafik.
- Tåg och pendeltåg till Uppsala ska gå dels som högbanetåg och dels, inom bebyggelsen, som traditionell tunnelbana.
- Inrätta täta och helt gratis bussförbindelse inom kommunen. En tur var tionde minut.
- Lägg tillbaka rälsen mellan Uppsala centrum och Sunnersta. Bygg upp stadens spårvägsnät igen.
- Uppsala måste bli en cykelstad värd namnet.
- Se till att få ordentlig gatubelysning och asfaltbeläggning på samtliga cykelbanan Bygg också en separat cykelväg för snabbcyklare bredvid Dag Hammarsjölds väg mellan Uppsala och Sunnersta. Bygg sedan vidare på denna cykelled till Sigtuna.
- Förse vissa av cykelbanorna inom radien Sunnersta, Storvreta med separata rullband så att mindre vältränade personer kan vila en stund under sina cykelturer till och från centrum och ändå komma fram.
- Inrätta en spårbunden ringlinje runt centrums ytterdelar med barservering och under sommaren viss guidning.

Konst och kultur:
- Konstpråm mellan S:t Olofsbron och Kvarnfallet. Sjösätts rituellt på sista april efter forsränningen och tas upp under kulturnatten.
- Ett hus byggs i Observatorieparken för Ingolf Kaisers samlade verk. Förverkliga hans förslag till skulptur vid Fyrisskolan, de s.k. Seglen.
- Flytta Sten Sturemonumentet till Tekla Knös trafikplats!
- Bygg ut stadsbiblioteket till dubbel yta mot idag och se till att man håller öppet dygnet runt alla dagar på året. Integrera dessutom delar av Universitetsbiblioteket med Uppsala stads- och länsbibliotek.
- Bygg Musikens Hus omedelbart!
- Bygg ett konstmuseum i city, förslagsvis där stans fulaste hus nu ligger - vid Missionskyrkan snett emot Stadsbiblioteket. Tandläkarmottagningen kan få vara kvar på åttonde våningen.

Allmänt:
- Kommunen arbetar för etablerandet av MjölkBarer (MB) som konkurrens till MacDonalds (MD). Snabbmatskedjornas verksamhet måste regleras hårt av folkhälsoskäl.
- Kommunen ställer sig som garant för ett antal ölschapp med billiga priser och enkel mat där personalen kan se till att behövande får sig en närande smörgås mellan birorna.
- Skaffa en offentlig psykiater åt denna stad som har ett så fruktansvärt neurotiskt förhållande till allt vad kulturhus heter.
- K-märk poeten Lars Lundkvists röda hängslen.
- UNT flyttar in i Åhlénshuset och SR Uppland in i Strandbergska huset.
- Förbjud popcornförsäljningen på biograferna. Stanken från de i fett exploderade majskornen är en av stadens värsta sanitära olägenheter.
- Vårda Saluhallens just nu husvilla vildkatter ömt! Bered kolonin vid Vaksala torg ett värdigt hem i Musikens hus!
- Inför parkeringsböter för reklamskyltar på trottoarerna.
Alla har rätt till ett levande och associationsrikt stadsrum.
- Vi kräver att reklamen inte ska vara den enda offentliga utsmyckningen i stadsrummet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om