Butikslokaler står tomma

Det byggs gallerior och köpcentrum som aldrig förr i Uppsala. Men samtidigt står många butikslokaler i attraktiva delar av stadskärnan tomma sedan länge. Den hårdnande konkurrensen mellan galleriorna i city kan vara en av orsakerna till fenomenet.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-07-30 08:00
UNT berättade på onsdagen om fastighetsbolaget Vasakronans nya satsning på Dragarbrunnsgatan. Samtidigt som Svavagallerian inom de närmaste åren får en förändrad profil, kommer ett nytt butikscentrum att börja uppföras redan i höst i närliggande Folkets hus.
Fastighetsägaren Atrium Ljungberg ligger för sin del i startgroparna med det kommande modevaruhuset i Rådhuset, som kommer att få en renodlad profil mot kläder, skor, heminredning och liknande artiklar. På detta fortsätter externhandeln att expandera kraftigt i bland annat Gränby centrum och Stenhagen.

Men samtidigt gapar många butiksutrymmen mitt i stan tomma, och har så gjort under en längre tid. I Svavagallerian har lokalen som tidigare innehades av skivbutiken Rocks stått tom sedan tidigt 2008. I nya Dragarbrunnsgallerian finns redan lediga utrymmen efter två nedlagda klädaffärer, och i Fenixhuset mitt på Svartbäcksgatan vittnar ännu en uthyrningsannons om att nya hyresgäster sökes.
I S:t Persgallerian, som genomgått en ombyggnation de senaste åren, har ett av de butikslägen som vetter mot Svartbäcksgatan stått oanvänd i cirka tre år. Detta trots att fastighetsbolaget Efm Sverige, en del av den brittiska Boultbeekoncernen, ett flertal gånger avviserat att intresset för lokalerna varit stort och att nya hyresgäster varit på gång.

- Delvis kan det vara ett tecken på de tuffare tiderna, att man inte vågar satsa på samma sätt som förut. Men det är ingen brist på intressenter, tvärtom är kölistan till att komma in på marknaden i stadskärnan lång. För oss handlare är det här förstås inte bra, det ger inget bra intryck av miljön i city, säger Matti von Magius på Upsala Handelsförening.

I den hårdnande konkurrensen har galleriorna blivit allt mer medvetna om att hitta ett eget, vinnande koncept med rätt mix av butiker. Det har lett till att många spekulanter fått vänta på att komma in i hetluften i city. Spekulanter har funnits till bland annat Rocks gamla lokal i Svava, men enligt Vasakronans affärsområdeschef Sture Caesar har man i första hand sökt efter en hyresgäst som varit beredd att gå in i en satsning på längre sikt.
Även hyresnivåerna spelar in i sammanhanget. Efter att Boultbee tog över S:t Persgallerian 2005 lämnade flera butiker gallerian med hänvisning till de kraftigt höjda hyrorna.

Meta Troell på Svensk Handel menar att det också ställer ökade krav på butiksägaren att ingå i en galleria.
- I en galleria är hyresgästen inte längre någon enskild spelare utan en del av ett lag med gemensamma ramar att anpassa sig till. Det leder till att vissa butiker hellre väljer att flytta till ett fristående läge, det finns flera exempel på det de senaste åren, säger hon.
Matti von Magius betonar samtidigt att butiksomsättningen som sådan utgör ett normalt inslag i stadshandeln.
- Det sker alltid rockader och förflyttningar mellan olika lägen. Fastighetsägarna kalkylerar nog med att en viss andel av beståndet står tomt, det underlättar ju också när rätt aktörer vill in på marknaden, säger han.

Men det är inte bara fastighetsbolagen som intar en avvaktande hållning - även de större handelskedjorna är ofta kräsna i sina butikssatsningar och har råd att vänta på rätt läge.
- Många av de större aktörerna numera har väldigt speciella krav, de vill bara bli kontaktade när rätt lokal finns tillgänglig, säger Matti von Magius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om