Butikscheferna: "Många köper varor på sänkt pris"

För fyra år sedan slängde svenska livsmedelsbutiker 100 000 ton mat. Sedan dess arbetar åtminstone två av Uppsalas butiker med att minska svinnet.

"Ett av de största problemen är nog att kunder går mycket på bäst före datum, trots att mycket inte blir dåligt.", säger Fredrik Engström, butikschef för Ica Maxi i Stenhagen.

"Ett av de största problemen är nog att kunder går mycket på bäst före datum, trots att mycket inte blir dåligt.", säger Fredrik Engström, butikschef för Ica Maxi i Stenhagen.

Foto: Privat

Uppsala2022-03-07 05:00

År 2018 gjorde Naturvårdsverket sin senaste mätning som visade att 100 000 ton mat kastades från svenska livsmedelsbutiker årligen. På Ica Maxi i Stenhagen har man de senaste åren jobbat för att minska mängden mat som slängs, säger butikschefen Fredrik Engström.

undefined
"Ett av de största problemen är nog att kunder går mycket på bäst före datum, trots att mycket inte blir dåligt.", säger Fredrik Engström, butikschef för Ica Maxi i Stenhagen.

– Vi har bättre system som hjälper oss räkna på hur mycket som ska köpas in, så inte lika mycket förblir osålt. Personalen har också blivit bättre på att hantera svinn, säger Fredrik Engström.

På Ica Maxi sätter man bland annat ner färskvaror och köttvaror när utgångsdatum närmar sig. Resterande varor som vanligtvis slängs ger de istället till Stadsmissionen. En del av avfallet blir till biogas, som främst används till att tanka bussar och bilar.

– Ett av de största problemen är nog att kunder går på bäst före-datum, trots att mycket inte blir dåligt. Men jag tycker att konsumenterna planerar sina måltider bättre nu, och då köper många de varor som vi har sänkt priset på.

Bäst före-datum sätts redan innan varorna kommer till butiken, och trots att butikerna frontar de äldsta varorna vill många konsumenter ta det som ligger längst bak.

– Mejeriprodukter är en typisk sådan vara, även om många produkter fungerar utmärkt efter utgångsdatumet, säger Fredrik Engström.

Frukt och grönt är det som oftast behöver gå till Stadsmissionen, eftersom mycket frukt säljs i samma förpackning. Blir en vindruva dålig kan de inte sälja resten av druvorna i förpackningen, uppger Fredrik Engström.

Även Andreas Selsborg, butikschef för Willys på Kungsgatan, beskriver frukt som något som oftast blir svinn. Han nämner också brödet, som blir svårare att sälja under dagen efter att det värms i butiken.

undefined
Andreas Selsborg, butikschef för Willys på Kungsgatan berättar att kvantiteten på inköpen är en prioritet för att minska matsvinn.

– Jag tror det handlar om att kunder vill ha det dagsfärska brödet. På senaste tiden har vi börjat sätta ner priset på kvällarna vilket har minskat brödsvinnet rejält, säger Andreas Selsborg.

Willys har, likt Ica Maxi, förändrat sitt arbetssätt under de senaste åren. Att köpa rätt kvantiteter är det som prioriteras, men också att sänka priset på varor som snart går ut och plocka ihop fruktlådor som säljs billigare. Det matavfall som blir över används till biogas.

– Det finns fortfarande många konsumenter som gräver efter bästa datumet på varor, men fler köper varorna på nedsatt pris. Man är mer medveten om att man kan köpa något som går ut om det snart ska användas, säger Andreas Selsborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!