Butikernas öppettider allt generösare
Hemmafruarna blir färre, lokalhyrorna högre och yngre vill kunna handla när andan faller på. Det är några förklaringar till varför butikerna i stadig takt utökar sina öppettider.
- Alla butiker vill ha öppet när kunderna är lediga så att de kan sälja varor, säger Matti von Magius på Upsala Handelsförening.
Före 1999 stängde de flesta affärer i Uppsala klockan 18. Sedan dess har stängningsdags flyttats till klockan 19 på vardagar, klockan 17 på lördagar och söndagsöppet har blivit vanligt. Från och med i år har många också öppet på helgdagar som annandag påsk och pingstdagen.
- De upp till 30 år är vana att kunna få information när som helst och då vill man också kunna handla när som helst. Den äldre generationen går inte ens och handlar på söndagar, säger Matti von Magius.
- Utvecklingen beror delvis på att det nu är norm att både mamman och pappan i en familj jobbar. När ska man hinna handla före klockan sex? säger Mats Bergman, chefsekonom på Konkurrensverket och professor i nationalekonomi på Södertörns högskola.
Det är alltså inte särskilt konstigt att öppettiderna har ökat i takt med att hemmafruarna blivit färre och informationssamhället vuxit sig starkare.
- Butikerna skulle inte ha öppet om kunderna inte kom, konstaterar AnnaCarin Hultberg på Svensk Handel i Uppsala.
Butikerna utanför stadskärnan har länge gått i bräschen för ökade öppettider och butikerna i staden följer efter för att inte förlora kunder.
- Det pågår en utveckling mot större och färre butiker. Den traditionella stadsdelscentrumbutiken är klämd från två håll. Det ena är stormarknader utanför centrum som har långa öppettider. Det andra är jourbutiker i centrum som också har långa öppettider. Det här tvingar de mindre att följa med och det verkar fortsätta så, säger Mats Bergman.
Men för småföretagare kan det vara omöjligt att följa efter de stora kedjorna. Personal är dyrare på kvällar och helger på grund av lönetillägg för obekväm arbetstid.
På 70-talet skrotades lagen om hur länge butiker får ha öppet och öppettiderna har blivit ett sätt att konkurrera. Sverige har kommit långt i utvecklingen jämfört med andra europeiska länder, enligt Mats Bergman. Han tror dock inte att det kommer att bli som i USA.
- Att det skulle se ut som på Manhattan där det är öppet dygnet runt, det tror jag är långt bort, säger han.
Samtidigt blir lokalhyrorna allt högre och många butiker har därför öppet längre.
- Man använder butiken effektivare genom att ha öppet längre. Lokal och lager kostar lika mycket oavsett om man har öppet 40, 80 eller 120 timmar i veckan, säger Mats Bergman.
Men Matti von Magius tror att det finns gränser för hur långt trenden kan gå.
- Till syvende och sist blir måttet rågat. Jag har svårt att se att de längsta öppettiderna ska nå innerstaden, men för fem år sedan var det ingen som trodde att vi skulle ha öppet på söndagar heller, säger Matti von Magius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!