Butiker trotsar medicinregler

Trots att personalen i livsmedelsbutiker och mackar som säljer receptfria läkemedel inte får ge medicinska råd är det vanligt att de gör det.

Foto: Scanpix/arkiv

Uppsala2013-01-23 07:07

 Inte sällan är råden felaktiga och till och med riskabla. Men även vid apoteken ges felaktiga råd kring receptfria värkmediciner.
Det framgår av en studie gjord på uppdrag av Läkemedelsverket i Uppsala, som publiceras på nätet i facktidskriften Health Policy.
– Det är anmärkningsvärt att farmaceutiskt outbildad personal utanför apoteken så ofta ger medicinska råd. När det blev tillåtet att sälja receptfria läkemedel utanför apotek sades uttryckligen att kunder som hade medicinska frågor skulle hänvisas till sjukvården eller apoteken, säger apotekare Cecilia Bernsten vid Läkemedelsverket.

I studien besökte fingerade kunder nära 300 apotek och drygt 800 andra försäljningsställen för att köpa någon receptfri värkmedicin.  En del ”kunder” uppgav att de behövde värktabletter till en kvinna som snart
skulle få barn, andra att de behövde medicin till ett barn med feber. I två tredjedelar av fallen rekommenderade personalen i livsmedelsaffärerna och på mackarna något visst läkemedel i stället för att hänvisa dem till apoteket eller sjukvården för att få råd.
Dessutom var råden inte sällan felaktiga. Nio procent av de höggravida kvinnorna och sex procent av barnen rekommenderades någon medicin som innehåller ibuprofen eller acetylsalicylsyra, trots att sådana läkemedel är olämpliga att använda i slutet av graviditeten eller av spädbarn.

På apoteken var felaktiga medicinråd för gravida kvinnor ovanliga, men när det gällde barn med feber föreslog även apotekspersonal i sex procent av fallen någon olämplig medicin.
– Det är också anmärkningsvärt att apoteken bara i vart sjätte fall frågade efter åldern på barnet med feber. Över huvud taget visar studien att apotekspersonalen bör ställa mer frågor än de gör för att kunna ge kunderna bättre medicinska råd, säger Cecilia Bernsten.
Studien kan inte ge besked om apotekspersonalen som gav tveksamma råd var utbildade farmaceuter eller apotekstekniker.
– Men felaktiga råd bör ända aldrig förekomma eftersom det är ett krav att det alltid under öppettiderna ska finnas någon utbildad farmaceut på apoteket som kan ge råd till kunderna, säger Cecilia Bernsten.

Resultaten av studien har presenterats för företrädare för apoteken och dagligvaruhandeln, som lovat arbeta med att åtgärda de upptäckta bristerna.
– Det är mycket möjligt att vi framöver gör en uppföljning av studien för att få en bild av hur väl detta självsaneringsarbete har lyckats, säger Cecilia Bernsten.

FAKTA

Bara paracetamol för havande
I den mån spädbarn och kvinnor i slutet av graviditeten behöver någon feber- eller smärtdämpande receptfri medicin är det enbart läkemedel som innehåller ämnet paracetamol som rekommenderas. Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv innehåller paracetamol.
Acetylsalicylsyra och ibuprofen ökar blödningsbenägenheten och kan påverka fostret och spädbarnet negativt. Ipren, Alindrin, Ibumetin och Ibuprofen innehåller ibuprofen. Albyl, Bamyl, Magnecyl och Treo innehåller acetylsalicylsyra.
Servicebutik. Yasir Mohammad har butiken Skafferiet i Sala backe. Försäljningen av receptfria läkemedel ger just inga pengar, säger han, men det är ändå en hel del kunder som frågar efter smärtstillande eller febernedsättande.
Cecilia Bernsten, Läkemedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!