Butiker positiva till kameraövervakning
Tjuvarna stal dyra kostymer bakom ryggen på butiksbiträdet Carl Roxå. Med hjälp av butikens övervakningskameror kunde han se exakt hur de gått till väga.
Carl Roxå på Janemars i Uppsala.
Foto: Jörgen Hagelqvist
- Jag märkte ingenting, de var oerhört skickliga. Men tydligen hade de inte preparerat väskorna tillräckligt noggrant, för larmet gick och jag kunde springa efter dem ut på Svartbäcksgatan, berättar Carl Roxå.
Männen släppte så småningom väskan med kostymerna och försvann i väg. Butikspersonalen polisanmälde stöldförsöket och kunde genom sina övervakningskameror se exakt hur männen gått till väga.
- Kamerorna tar inte fast några tjuvar, men de är ett bra hjälpmedel för oss som jobbar i butik. Det känns ungefär som att ha fyra extra ögon, säger Carl Roxå som är övertygad om att övervakningen har en avskräckande effekt.
Janemars kan spara filmmaterial i åtta dagar, innan det raderas.
Eva Nelin, butikschef på Emil Anderssons Ur i Uppsala, tror dock inte att butikens kameror skrämmer bort särskilt många tjuvar.
- Nej, vill de stjäla något så gör de det ändå, oavsett kameror. Men vi vill ändå ha övervakning i butiken så att vi kan reda ut exakt vad som har hänt - om det skulle hända något. Det känns tryggt att ha dem här.
Vid ett tillfälle för ett par år sedan stals flera klockor från butiken.
När polisen sedan fick se materialet från övervakningskamerorna, kände de igen förövaren och kunde därefter gripa honom.
- Jag skulle aldrig vilja vara utan kamerorna. Det hjälper inte att produkterna är inlåsta. De kan slå sönder eller dyrka upp montrarna, säger Eva Nelin.
Inne på Uppsala fotokompani har Jan Lindström precis vant sig vid butikens fyra nya kameror. Det kändes lite konstigt i början, förklarar han, men arbetet känns tryggare med kameror.
- Vi har haft en del problem med stölder på senare tid. Så fort vi ser något misstänkt går vi till hårddisken där materialet lagras och spolar tillbaka för att se om något har hänt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!