Butiker med smak av Uppland

Smaka på riktigt god uppländsk mat i sommar. Runt om i landskapet finns 48 företagare som erbjuder egenproducerade varor i gårdsbutiker och serveringar.

Uppsala2005-06-16 00:00
Under ett vackert paradisäppelträd hemma hos småföretagarna och lantbrukarna Mats Pettersson och Ulrika Mackin på Ängebygården, Storvreta presenterade Hushållningssällskapet och länsstyrelsen årets upplaga av Smaka på Uppland.
Några av de företag som finns med på kartan fanns representerade då det serverades lunch med Smaka på Uppland-produkter på onsdagen. På bara några år har upplagan fördubblats och kartan trycks i år i 20 000 exemplar.
Mats Pettersson odlar och säljer potatis, grönsaker och bär i gårdsbutiken. Dessvärre har våren och sommaren varit lite kylig. Men rabarbern hade kommit upp och han och sambon Ulrika bjöd på paj.

Framtid för småskaligt
Britt Winberg, matkonsult på Hushållningssällskapet tror att det småskaliga jordbruket har en framtid.
-Först trodde jag att lågprisbutikerna som bara väller in skulle vara dödsstöten, men det har visat sig att intresset för det de lokala matföretagen kan producera bara ökar.
Stefan Sellin, Domta gris-to-go, utanför Enköping, föder upp utegrisar som slaktas på ett gårdsslakteri. Han bjöd på barbecuegrillad unggris med coleslaw, sallad och hemgjord barbecuesås. Inom kort öppnar han en gårdsbutik, och ska även ta emot restauranggäster.
—Jag hoppas att människor ska besöka butiken. Visst är det lite dyrare, och kanske inte sådant man köper varje dag. Samtidigt krävs det så mycket mer arbete och någon hög timlön har vi inte. Men maten är riktigt god, säger Stefan Sellin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om