– Vi flyttar för att komma upp i ett bättre läge på gågatan där vi tror att vi kan få mer trafik och ökad synbarhet. Det rör sig mycket folk i korsningen där den nya butiken ligger i ett hörnläge, säger vd:n Henrik Hoffman.
Innebär flytten att affären går bra?
– Ja, det går bra för oss, även om det är tuffa tider för alla inom detaljhandel. Det känns gångbart även i en lågkonjunktur.
Pandemin har boostat Uppsalabornas intresse för friluftsliv, enligt butikschefen Zackarias Svensson.
– Uppsalaborna har ett stort friluftsintresse. Befolkningen är väldigt aktiv och tycker om att vara ute. Pandemin gav en skjuts till det. Sista åren har vi fått väldigt många nya kunder, säger Zackarias Svensson.
Uppsalaborna är också väldigt miljömedvetna.
– De vill köpa grejer som är tillverkade på ett hållbart sätt, och gärna återvunnet. Och de har råd, säger Zackarias Svensson.
En annan sak som gör att det går bra för butiken är cykelpendlarna.
– Uppsala är ju en cykelstad. Många cyklar till och från jobbet. Fler ställer bilen hemma. Och många vill ha vattentäta skalplagg för regniga dagar.
Företaget etablerades i Stockholm under 1930-talet, och kom till Uppsala på 1990-talet. Idag är butiken belägen på Kungsängsgatan, men i juni flyttar butiken in i nya lokaler på Svartbäcksgatan. De nya och större lokalerna ligger drygt 150 meter från Alewalds butik som också specialiserar sig på friluftsliv.
Alewalds är också ett gammalt företag, med rötter i Stockholm från 1930-talet. Företaget kom till Uppsala 2010, då det tog över en gammal butik, Fjällskog, på Östra Ågatan.
– Det är verkligen kul att Naturkompaniet flyttar in närmare oss. Vi är båda inriktade på just friluftsliv, men vi har även längdskidor och lite mera utrustning, säger Alewalds butikschef Pelle Edwardsson.
Han berättar att även Alewalds har gott om cyklande kunder.
– Många cyklar i Uppsala. Uppsala ju är en liten stad, så cykeln fungerar bra.
Han har också märkt att pandemin gjort att friluftslivet blivit mer attraktivt för Uppsalaborna.
– Fler har upptäckt friluftslivet och velat hemestra och vandra i fjällen.
Har friluftslivet blivit någon sorts status?
– Nej, det är ingen statusindikator, utan snarare en folkrörelse. Folk vill röra på sig mer idag. Och det är människor från olika samhällsskick, säger Pelle Edwardsson.