Uppsalabor som har flanerat på gågatan senaste veckan kan ha noterat livsstilsbutiken Kvarteret Rosendal, som just nu gör ett gästspel som pop-up-butik. För Markus Frick, som oftast står i butiken, är det framförallt ett sätt att synas.
– Det är jättekul att vara här, men jag skulle nog aldrig vilja driva en butik på stan. Det roliga är ju inte att sälja grejer utan att bygga relationer med folk, säger han.
Huvudbasen för Markus Frick och hans fru Camilla finns istället i botten av ett lägenhetshus i Rosendal. Där driver de sedan hösten 2021 butik, kafé och verkstad – allt i samma lokal. På kvällarna förvandlas lokalen dessutom till en vinbar, och en gång i månaden anordnas stand-up.
Paret själva liknar det hela vid ett stort vardagsrum.
– Vi har från start velat sudda ut gränserna mellan butik och fik. Sedan har det bara växt, säger Camilla Frick.
Tidigare bodde och jobbade de båda i Stockholm. Camilla inom butik- och servicebranschen, och Markus inom finanssektorn. Snart skulle deras livssituation förändrats – allt på grund av en resa till Kenya.
– Jag hade precis passerat 30 och nördat ner mig totalt i kenyansk löpning. Man kanske kan kalla det en trettioårskris, skrattar Markus.
Markus intresse ledde till att han och Camilla reste till den lilla byn Iten i Kenya. En nästintill helig plats för löpare, om man får tro Markus.
– Alla som vinner de stora maratonloppen tränar i den här lilla byn, förklarar han.
Under den korta semestern förälskade sig paret i landet, och gjorde på plats ett livsbeslut.
– Vi satt på en bergsknalle unga och kära och sa att nu åker vi hem, skaffar barn, sedan åker vi tillbaka hit och är föräldralediga, berättar Camilla.
Kort därefter blev Camilla gravid, och när första dottern Edda kom till världen åkte de mycket riktigt tillbaka till byn Iten för föräldraledighet. Snart kommer två ytterligare två barn, som under sina första år spenderar mycket tid i landet.
– Jag lade nästan all pappaledighet på att vara i Kenya. Det blev ett andhål från hetsen i Stockholm. Även om grannen inte har el och vatten hemma är de glada för mat på bordet och att barnen går i skolan, säger Markus.
Med resorna kände paret att de behövde en livsförändring. Särskilt Markus, som inte längre upplevde att finanslivet på Stureplan fungerade.
– Det passade plötsligt inte längre in i min livsfilosofi. Att komma från det primitiva liv vi hade i Kenya och hur våra vänner har det där nere, till en plats där alla pratar dyra klockor och bilar. Så vi bestämde oss för att hitta på något nytt.
Paret började leta hus. Först ute i Stockholmsförorter, sedan i Markus gamla universitetsstad Uppsala. När valet till slut föll på Kåbo sade de båda upp sig från sina jobb – utan att riktigt veta vad de faktiskt skulle göra.
Det låter lite riskfyllt?
– Jo. Vi är inte så risktänkande, skrattar Camilla.
Snart öppnade sig möjligheten att starta något i lokalerna i Rosendal. Idén blev att kombinera fik med detaljhandel, där fokus ligger på återvunnet material. I lokalen finns till exempel en verkstad, där gamla möbler kläs om direkt till kunder eller för att säljas i butik.
– Det cirkulära tänket är viktigt för oss. Och det sociala, vi har olika evenemang som till exempel Melodikrysset varje lördag, det lockar mycket folk. Vi har ju suddat ut gränsen mellan arbete och privatliv, det passar oss som personer, säger Camilla.
Det märks att ni trivs. Men hur går det ekonomiskt då?
– Ganska bra. Vi har kunnat plocka ut en okej lön. Men vi har gjort ett val, vi kommer inte tjäna i närheten av vad vi gjorde i Stockholm. Nu har vi istället tid att leva vår dröm istället för att dö jätterika. Det är bättre, säger Markus.
Mellan att driva Kvarteret Rosendal åker familjen fortfarande ned till Kenya i längre perioder, där de har flera arbeten igång. Närmast ska de projektleda bygget av en ny skola.
– Vi vill hjälpa till så mycket vi kan. Det bor så många fina människor där som verkligen har tagit oss med storm, säger Camilla.
Projekten är onekligen många för paret, både utomlands och på hemmaplan. Nyckeln tror de båda är att de jobbar tillsammans.
– Folks första spontana fråga brukar vara hur vi orkar driva bolag ihop samtidigt som vi bor och reser tillsammans. Vi umgås jämt, det är sant. Men vi gifte ju oss för att vi gillar varandra, säger Markus.
Camilla instämmer.
– Det bara funkar, helt enkelt.