Butik sålde stulna cyklar
Polisen har under en rutinkontroll upptäckt två stulna cyklar för försäljning hos en cykelhandlare i centrala Uppsala. Handlaren har kopplingar till den annan butik där polisen i februari beslagtog 25 stulna cyklar.
Förhör med ägaren hölls i slutet av juni. Polisen uppger att handlaren är före detta affärskollega med den man som drev cykelhandel på Skolgatan där polisen beslagtog 25 stulna cyklar i februari. De två männen har tidigare drivit cykelhandel tillsammans.
Polisen är i slutskedet av utredningen och vill inte säga något om vad cykelhandlaren har uppgivit under förhöret.
Komplicerat ärende
Något åtal har heller inte väckts mot den man som drev cykelbutiken på Skolgatan och som också misstänks för häleri efter polisens stora tillslag i februari. På polisen uppger man att ärendet är "komplicerat" och att det kan dröja innan man fattar något beslut om åtal. Av de 25 cyklar som beslagtogs har hittills bara tre spårats till sina ägare.
Butiken på Skolgatan i Uppsala har nu slagit igen och lokalen har övertagits av en annan cykelhandlare, som planerar att använda utrymmet som lager och för cykeluthyrning under sommaren. Den nye ägaren till källarbutiken på Skolgatan har inget med den brottsmisstänkte tidigare ägaren att göra.
Polisen reagerar långsamt
Att det finns cykelhandlare som säljer stöldgods har varit väl känt under lång tid, men polisen har varit långsam med att reagera på de tips man har fått.
Redan förra sommaren slog polisen till mot den nu stängda butiken på Skolgatan och beslagtog ett antal cyklar. Ändå kunde handlaren fortsätta att bedriva verksamhet i ett halvår innan den slutligen upphörde efter det nya tillslaget i februari.
Bland cykelhandlarna i Uppsala är man inte förvånad över att den nu stängda butiken sålde stöldgods. Faktum är att några av handlarna var i kontakt med polisen för flera år sedan för att uppmärksamma dem på verksamheten.
— Jag har länge känt till att det pågick försäljning av stulna cyklar och var i kontakt med polisen för ett par år sedan. Men ingenting hände förrän i somras. Polisen har skött kontrollerna dåligt — de anser väl inte att det är en prioriterad fråga, säger Leif Ahlström, ägare till Leffes Cykel.
Köpte stulen cykel av misstag
Hesam Rashid på Abba Cykelcenter i Uppsala är också upprörd över att polisen inte gör något för att stävja försäljningen av stulna cyklar. Hesam Rashid köpte in en stulen cykel av misstag i våras. Han tog säljarens personnummer och adress, men när han sedan kollade cykelns ramnummer mot polisens register upptäckte han att den var stulen.
— Det är svårt att veta om en cykel är stulen. I vissa fall anar man oråd, men i det här fallet fanns det inget som tydde på att någonting var fel, säger Hesam Rashid.
Han tycker att polisen borde förenkla för handlarna att kontrollera cyklarnas ramnummer.
— Man blir inte särskilt väl bemött när man ringer polisen för att kontrollera ett ramnummer. Det är inte alltid man kommer fram per telefon och det kan ta väldigt lång tid innan man får svar på sina frågor. Det skulle vara betydligt enklare om man hade tillgång till registret på annat sätt, säger Hesam Rashid.
Han är också kritisk till att rutinkontrollerna mot handlarna är så få. Han känner till platser i Uppsala där det säljs stulna cyklar och som polisen enkelt borde kunna kontrollera. Ändå görs ingenting.
— Det påverkar min verksamhet negativt att det finns handlare som säljer billiga stulna cyklar — och utan att redovisa en krona. Det är svarthandel med stöldgods och polisen måste få bukt med det om hederliga handlare ska ha en chans att vara kvar, säger Hesam Rashid.
Polisen utför rutinkontroller mot alla registrerade handlare av begagnat gods, men på grund av resursbrist har kontrollerna blivit betydligt färre de senaste två åren.
— Jag hoppas vi ska kunna genomföra fler besök hos handlarna i höst. Beslagen vi har gjort hos två olika cykelhandlare i februari och i maj visar att det finns skäl att ha tätare kontroller, säger Per-Arne Gelin, inspektör vid polisens stöld- och godsrotel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!