Tanken var att den lagom till Carl von Linnés 300-årsjubileum 2007 skulle stå klar, servicebyggnaden i Linnéträdgården bakom det omdiskuterade gröna planket på Svartbäcksgatan.
Men planerna stoppades 2006 när alla inblandade var oense om hur det skulle se ut. Debatten har varit het, artiklarna många och behovet av en servicebyggnad skriande.
I ett UNT-reportage 2014 beskrevs läget som akut av Anna Backman, butiksansvarig på Uppsala linneanska trädgårdar, som ville kunna erbjuda besökarna toalett och möjlighet att få ett glas vatten.
Nu tio år senare kånkar hon in lådor med varor från bilen över utomhusrestaurangens stenplattor och in i butiken. För till sist är den på plats och öppen, servicebyggnaden med restaurangdel utanför. Lite försenad invigdes den i höstas, när högsäsongen egentligen var över.
Nu har den varit öppen i maj, men den stora dagen kommer i helgen, trädgårdsfesten den 18 maj, Linnés födelsedag.
– Det här känns så roligt och så bra. Alla säger att det blivit så fint. Samtidigt kan vi nu erbjuda vår personal en mycket bättre arbetsmiljö och en service till gästerna som är värdig ett stort internationellt besöksmål, som Linnéträdgården faktiskt är, säger Anna Backman.
Byggnaden beskriver hon som diskret och elegant, ett trädgårdsrum som ska kläs i grönt när växtligheten börjat klättra på spaljéerna runt om.
– Det blir clematis, kaprifol och rosor. Och klätterhortensia som en grön vägg mot trädgården från restaurangdelen, förklarar Anna Backman.
Det har varit jobbiga år av väntan och reservlösningar, kanske framförallt de allra senaste.
– Vi kommer från två coronasomrar och sedan två år i containrar under tiden det pågick arkeologisk utgrävning här, säger hon.
Restaurangen, Linnés bakficka, drivs av en känd Linnéprofil: Ionnais Butzis, som driver Café Carl von Linné snett över gatan sedan många år. Han är närmast uppväxt här i trädgården.
– Från att jag var tre år drev min pappa verksamhet i Orangeriet här i trädgården.
De senaste åren har varit tuffa, när de fick pausa konceptet i trädgården under byggtiden.
– Det har varit några år av motgångar, men vi får bygga upp det igen och hitta våra kunder. Men nu är det fantastiskt fint här. Jag är väldigt nöjd med hur det blivit till sist, säger han.